Бетонната стена на кея в Русе се обгрижва от частна фирма, не от Общината

2
Пенчо Милков обясни, че цялата територия от транспортната алея до реката е дадена на фирма „Порт Пристис"
Пенчо Милков обясни, че цялата територия от транспортната алея до реката е дадена на фирма „Порт Пристис" Видео: Русе Медиа

Уличните ремонти, хигиената на Русе и новата крайбрежна зона бяха във фокуса на първата пресконференция, която кметът Пенчо Милков и неговият екип дадоха след продължилото около месец отсъствие на градоначалника от поста му. Според кмета именно тези въпроси вълнуват най-много гражданите и те трябва да получат своите отговори от администрацията.

Едно от важните уточнения, които Пенчо Милков направи за информация на русенци, бе свързано с бетонната кейова стена.

Кметът обясни, че от транспортната алея до реката цялата територия, макар да е построена с европейски средства от общината, е дадена на частната фирма „Порт Пристис“, предава Русе Медиа.

Това е направено чрез договор за концесия, сключен през 2018 г. с решение на Общинския съвет, който е влязъл в сила от 2019 г. Така в следващите 35 години грижата за тази кейова стена е на частната фирма, а не на общината.

Мястото е определено за пристанище, като до края на годината ще бъдат поставени понтони. Въпреки че не е ангажимент на общината, кметът вчера е разпоредил да се поставят заграждания, тъй като мястото е опасно за хората.

Общината има грижа за територията от транспортната алея до жп линията, където вече е разпоредено ежедневно поливане на зеленината и се предвижда изграждане на поливна система. Това ще бъде за сметка на общинския бюджет, тъй като такава система не е направена по проекта. В същото време е изготвен списък със забележки за различни нередности на кея, който е даден на фирмата изпълнител да ремонтира и отстрани проблемите според гаранцията.

Пенчо Милков коментира, че достъпът до кея е забранен за автомобили, като за целта ще има бариери, а като паркинг може да се ползва теренът на бившата Гребна база. А на 4 септември общината планира голям празник на открито за малки и големи, които да припознаят крайбрежната зона като място за отдих и развлечения.

По отношение на уличните ремонти и поддържането на чистотата в общината кметът обясни, че все повече се залага на собствената дейност чрез ОП „Комунални дейности“. Предвижда се ремонт на кръговото на Свободна зона и на детската градина и училището в Мартен. Фирмата, която е извършвала досега метене и чистене на улиците, приключва договора си с общината в края на август.

Работата й се отчита на всеки десет дни, като за всяко неизпълнение на ангажиментите се санкционира с 10-15 000 лв. на десетдневка. За да не е зависима, общината ще закупи собствена почистваща техника, за да може да работи успоредно с новата фирма, която ще подпише договор след обществената поръчка.

От 16 юли има нов изпълнител на поръчката за изнасяне на отпадъци, като договорът не само е с по-ниски цени – с 2 лв. на тон по-малко от предишната фирма, а и ще бъдат осигурени нови съдове за битови отпадъци. За косенето и поддръжката на зелените площи ОП „Паркстрой“ ще бъде снабдено с нови машини и ще работи заедно с частната фирма, с която договорът е сключен през 2019 г. за срок от 4 години. Призивът на кмета е всички заедно да се грижат с личен труд и със семействата си за опазването и поддържането на зелените площи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари