Бензиностанциите ни цакат с 50 стотинки на литър

0
Томислав Дончев: Високите нива на надценка са доказателство, че на пазара има дефект
Томислав Дончев: Високите нива на надценка са доказателство, че на пазара има дефект

С надценка между 40 и 50 стотинки на литър се търгуват горивата у нас след облагането им. Около 40 на сто от пазара в България е на вносни горива, като преди начисляването на данъци, цените са „прилични“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова ТВ.

По думите му високите нива на надценка са доказателство, че на пазара има дефект. „Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе какъв е той, кого засяга и в какви размери. Ние ще направим необходимото тя да разполага с пълната информация“, добави Дончев.

Според вицепремиера са необходими промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които да позволят на комисята да изисква от Националната агенция за приходите и митниците цялата информация за фирмите, търгуващи с горива. В момента КЗК работи само с предоставени от фирмите данъчни данни.

„Относително малък размер от проверените колонки лъжат потребителите с количеството, но това не бива да ни успокоява. Инспекциите няма да имат кампаниен характер и ще продължат с проверките“, подчерта вицепремиерът, като поясни, че не става дума за акция, а за системни действия, които да гарантират, че в България има функциониращ пазар на горивата. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари