Белгиец осъди МВР

0
Чужденецът бил спрян от полицаи на пътя и му бил съставен акт
Чужденецът бил спрян от полицаи на пътя и му бил съставен акт Снимка: БТА

Белгиец осъди българската полиция за причинени вреди в размер на 453 лева.

Преди време чужденецът бил спрян от автопатрул на пътя и му бил съставен акт за шофиране в нетрезво състояние с 0,5 промила алкохол.

Заради това му била наложена глоба от 500 лв. и половин година лишаване от праоуправление. Белгиецът обаче обжалвал наказателното постановление, като в жалбата си се мотивирал, че при спирането не му е бил осигурен преводач и той така и не е разбрал какво се случва и защо е спрян от униформените, пише Монитор.

Той твърдял също, че в Белгия било разрешено да се кара автообил след употреба на алкохол и той не знаел, че в България това е забранено. Освен това след теста с дрегера полицаите не му дали възможност да си направи и кръвен тест, който да потвърди или да отхвърли наличието на алкохол в кръвта му. В жалбата си белгиецът твърдял, че спирането на пътя без основание и съставеният акт му причинили стрес и нарушили спокойствието и самочувствието му.

При направената от съда проверка станало ясно, че полицаите действително са нарушили законовите разпоредби, тъй като при съставянето на акта не е имало лицензиран преводач, който да превежда точно на чуждия гражданин, а преводът извършвал на английски език единият от полицаите. Поради това и съдът във Велико Търново отменил наказателното постановление срещу белгийския гражданин.

И тъй като полицията не обжалвала определението в срок, то в крайна сметка влязло в сила. Решението обаче подлежи на обжалване пред върховните съдии.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари