Бейби бумът в "селото на щъркелите" продължава

0
Раковското село Белозем е известно с многото си щъркели
Раковското село Белозем е известно с многото си щъркели

Бейби бумът в раковското село Белозем, което е известно с многото си щъркели, продължава.

За да могат родителите им да ги гледат спокойно, е било решено строителството на нова ясла. За целта община Раковски ще инвестира 230 000 лева без ДДС собствени средства.

Всяка година в селото се раждат по 60-70 бебета, като тенденцията за по-високата раждаемост е устойчива от поне 3 години. В момента в детската градина в селото има 160 деца. В основното училище хлапетата са 430, а в гимназията са 250.

2013 година е била първата, в която се родили най-много бебета от години – цели 54. Година по-рано в селото проплакали 30 новородени, от които 13 били ромчета.

През 2013 г. починалите жители на Белозем бяха 58, а родените бебета са 54. За първи път от 12 години имахме толкова много новородени. Помня, че през 2002 г. отново имаше бум на раждаемостта, когато бебетата бяха 64, но оттогава досега младите не се решаваха. Според една статистика през 2013 г. в Пловдивска област има ръст на раждаемостта с 4%, което никак не е малко”, каза Иван Тачев.

Причината за повечето бебета не са щъркелите, които гнездят буквално на всеки покрив в селото. Основната причина за по-голямата раждаемост е ниската безработица. Белозем е едно от големите села в пловдивско, в които има препитание за всеки, който иска да работи.

На територията на селото има петролна рафинерия, пет бензиностанции, мелница, фуражен завод, шивашка фабрика и завод за авточасти.

Наред с това там се намира и най-голямата оризарна на Балканския полуостров.

Белозем е на около 15-20 минути по магистрала „Тракия” от Пловдив, което също улеснява местните хора в намирането на работа.

Общината предстои да инвестира средства в строителството на нови ясли в село Стряма, както и в Раковски

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари