Бебеносене или мания по слинга

0
Какво е ергономично бебеносене и как то помага на бебето, разясняват консултанти
Какво е ергономично бебеносене и как то помага на бебето, разясняват консултанти

Какво е слинг и как той помага да сте с вашето дете навсякъде

Що е то ергономична раница, къде количката се задъхва да се качи и има ли вариант да покажем на бебето спиращите дъха гледки от нашата уникална природа само с помощта на слинг? Отговорите на тези и други въпроси ни дават Михаела и Ани, които разказват и своите лични истории, как работят или се разхождат единствено с раницата на гърба, в която носят своите дечица постоянно.

Михаела е майка на породени малчугани – Кари и Тео, по професия строител, но по призвание родител. Динамичното ежедневие в индустриалния живот изисквало така желаната точка на равновесие между строителството и семейство, а тя я намерила в природата. Детската площадка и градинката са чудесна възможност бебето да прекарва повече време навън на чист въздух, но това не удовлетворявало нуждата на Михаела и съпруга ѝ от разходки навън и определено не оправдавало разбиранията им за почивка и време със семейството. Нуждата да прекарват повече време сред природата, където уви, бебешката количка е по-скоро пречка, я подтикнала да търсят друг вариант.

След появата на момчето ѝ Тео през 2018 г., тя, вместо да строи жилища, създала библиотека за ергономични раници и слингове, с която искала да покаже на младите родители какво е бебеносене и защо то има почва у нас. „Откривайки ергономичната раница и слинга, с идването на пролетта, пред семейството ни се откри един цял нов свят за покоряване, изследване и преоткриване. Вече имахме свободата да покажем цялата тази красота на детето си, което лесно, удобно и практично, прегърнато в мен, поемаше позитивите ми вибрации от спиращите дъха гледки на планините, вълните разбиващи се в скалите по крайбрежието или спокойната вода на язовира отразяваща слънчева пътека“, разказва Михаела на „Труд“ и допълва, че когато малчуганите се уморят, баща им слага и двамата в две ергономични раница – една за тати, другата за мама и разходката продължава.

Със съпруга ми правим преходи в планината, често ходим на риболов или просто отиваме не пикник в гората с бебе Кари и Тео, настанени удобно в ергономичната носилка, насищайки се на емоциите от заобикалящата среда кротко облягат уморената главичка на гърдите ми и си взима необходимият и важен бебешки сън. А ние с баща им сме свободни да продължим разходката си, обсъждайки следващите приключения, споделяме и говорим на фона на тишината или спорим, какво ще готвим за вечеря“, споделя още тя.

Ани Събева е също майка на две дечица - момче и момиче с малка разлика в годините. По образование е икономист, завършила е международни икономически отношения и има магистър по международни проекти. Работила е дълги години в сферата на бързооборотните стоки и е била акаунт мениджър за немско-говорящия пазар на голяма европейска фирма, занимаваща се с луксозни стоки. След раждането на сина ѝ обаче всичко се променило. Бизнесът сякаш вече избледнял пред грижите за семейството ѝ, които заели първо, второ и трето място.

„Шест месеца след раждането на сина ми започнах да помагам и не само на себе си, но и на майките чрез бебеносенето. Основах библиотека за слингове и ергономични раници, където родителите могат да изпробват различните видове и марки носилки“, споделя Ани за „Труд“.

Целта ѝ е да даде възможност на новите родители да пробват или наемат ергономична носилка, подходяща за възрастта и размерите на своето бебе и да вземат информирано решение, преди да направят покупката. Тя е и консултант по бебеносене.

Отначало провеждах консултациите в дома си или този на клиента, а Дани - малкото ми тогава момче, беше винаги с мен в слинг или раница. Станах майка за втори път и продължих да развивам себе си чрез учредяването на Национална Асоциация на бебеносещите в България, организирането на тематични срещи и фестивали, участие като лектор в различни училища за родители - и - представете си, всичко това - заедно с децата ми. В слинг или раница на гръб децата не са пропускали нито един етап от развитието на моята нова професия“, допълва Ани Събева.

Днес съм успешен консултант по бебеносене, преминала съм обучения по кърмене и сън на новородено. Имам свои шоурум, онлайн магазин, бебеносеща академия, където обучавам нови консултанти и безброй ангажименти, но за мен най-важното е, че не пренебрегнах децата си по пътя дотук и те получиха близостта, от която имат нужда. Ключовата дума е ,,заедно” - и в личен, и в професионален план“.

Какво е ергономично бебеносене

Казваме, че бебето е в ергономична позиция, когато гръбчето е в С-образна извивка, а краката в М-образна (дупето е по-надолу от коленете, а те сочат тялото на носещия). Ергономичната раница не е кенгуру. Основните разлики между двете са, че кенгуруто има тясна между краката и твърда на гърба платка, което не позволява на детето да се настани удобно. Ергономичните раници имаш широки основи, за да подкрепят краката на бебето в М-позиция или поза “жабче”. Платката им е мека и често изработена от специално изтъкан за целта плат. Така гръбчето на детето застава в С-образна позиция и не се напряга излишно. Много важно условия за безопасността при носене, което рядко кенгуруто изпълнява, е височината на платката да се регулира. Малките бебета имат нужда от опора около врата, но и не трябва да покриваме цялата глава, а най- много до средата на ухото. Така носът на бебето ще е открит и няма да затрудняваме дишането му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук