Бебе без акт за раждане: Защо еднополова двойка не може да получи документа?

0
Семействата им подкрепят избора им, но според момичетата обществото в България все още не е достатъчно толерантно към случаи като техния
Семействата им подкрепят избора им, но според момичетата обществото в България все още не е достатъчно толерантно към случаи като техния Видео: bTV

Виктория и Лорен водят дело, за да могат заедно да са родители на момиченцето си

Двойките у нас, сключили еднополов брак зад граница, губят възможността да отглеждат детето си в България. Те се оказват в разрез с българското законодателство, разкрива bTV.

Виктория и Лорен са заедно вече повече от 10 години, а преди почти две се ражда и дъщеря им в Съединените щати.

„Тъй като аз не съм биологическата майка, когато моята съпруга и партньорка роди в Щатите, на нас ни беше даден избора дали аз да бъда записана като един от родителите, което естествено ние направихме и аз се водя равноправен родител“, споделя Виктория Илич.

Лорен се влюбва в България и решават да заживеят тук заедно с детето си, но се оказва, че малката Аделин не може да има българско гражданство, нито ЕГН.

Като български гражданин аз имам правото да регистрирам моето дете, което е родено в чужбина, единственото условие е аз да бъда регистрирана на акта за раждане. Проблемът обаче е там, че на мен ми искат произход, искат да докажа, че аз съм биологически майката на Аделин. Аз няма как да направя това. Аз съм малко по-наясно с всичките тези правни неуредици, които съществуват тук и нямах намерение да оставам в България и да се боря но тя ме убеди да останем тук“, казва Виктория.

"Всеки път, когато идвах тук, хората бяха много мили, а храната е просто невероятна! Много по-добра от тази в САЩ. Много различен начин на живот, много е спокоен. Цялото ми семейство е в САЩ и ми беше трудно да напусна, липсват ми, но цялото семейство на Вики е тук, а те са и мое семейство така че това ми помага“, казва Лорен.

За Аделин остава вариантът да има само един пълноправен родител.

Двете жени в момента водят дело, за да могат заедно да са родители на момиченцето си.

Решавайки да не издадат акт за раждане на това дете, административния орган избира да остави лишено това дете от родителските грижи на единия си родител в случай на смърт и също така го лишава от правото на наследство. Идвайки в България и непризнаването на брака им, ги лишава от над 300 права“, каза Деница Любенова, адвокат.

Бебето е заченато в София, а биологичният му баща е избран по каталог.

Семействата им подкрепят избора им, но според момичетата обществото в България все още не е достатъчно толерантно към случаи като техния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук