БДЖ пере седалките във вагоните веднъж годишно

0
Графикът и методите на почистване са разяснени от министъра на транспорта пред депутата от Русе Иван Белчев
Графикът и методите на почистване са разяснени от министъра на транспорта пред депутата от Русе Иван Белчев Снимка: БДЖ

Графикът и методите на почистване са разяснени от министъра на транспорта пред депутата от Русе Иван Белчев

С петна, лекета, "цяло меню" върху тях - вече е ясно защо седалките на българските влакове са в ужасно състояние. Освен че хората не поддържат, другата причина е, че БДЖ ги пере едва веднъж годишно.

Графикът и методите на почистване са разяснени от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред депутата от Русе Иван Белчев (ПП-ДБ) в рамките на писмения парламентарен контрол. Народният представител пита защо из региона му се пътува в мизерни условия. Министърът признава, че въпреки усилията и уважението към хигиената, голяма част от положението, не само по дестинацията на депутата, си е доста неприятно. И разяснява цялостната технология: пране на седалки - веднъж годишно, по график; спални и кушет вагони - пълно основно почистване в основния пункт преди заминаване и ежедневно преди връщане; пълно основно на другите вагони - веднъж на месец; външно почистване (машинно, ръчно) - на седмица; вътрешно - ежедневно, тоест на 24 часа, в начална гара, съобразно движението на влака, пише вестник "Сега".

Липсва разяснение какво точно означава най-масовото почистване - "ежедневното". Вероятно се има предвид помитане и изхвърляне на отпадъци. За сметка на това Гвоздейков подчертава, че всички мерки са съобразени с европейските правила, като бдително се следи за длъжностни лица, нарушаващи стандартите. Министърът съобщава още, че е обявена обществена поръчка за ремонт на 113 вагона, 5 спални и 5 кушета. Процедура има и за купуване на спално бельо, възглавници, екстрактори за почистване и пране.

УСЕЩАНЕ ЗА...

Георги Гвоздейков: "Факт е, че към настоящия момент, поради възрастта си, седалките в част от вагоните все още са със захабени и износени тапицерии, което създава усещането, че нивото на поддържаната чистота е занижено".

Иван Белчев: "Впечатленията ми от нощния влак Силистра - София и кушет вагоните не са по-добри - мръсни възглавници, купета с по 6 легла, скъсани спални комплекти, мазни петна по пердетата, прах и мръсотия".

ОПТИМИЗЪМ

Все пак в казуса има и хубави моменти. Налице е депутат, който пътува с влак, при това в кушет от 6 души. А и добре, че седалките все пак се перат - защото изглеждат като да не се перат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари