Бащата на Венци е станал свидетел на трагедията

5
Родителите първи щяха да прекратят играта, ако имаше опасност, заяви треньорът
Родителите първи щяха да прекратят играта, ако имаше опасност, заяви треньорът Снимка: ФК Дунав

Родителите първи щяха да прекратят играта, ако имаше опасност, заяви треньорът

Бащата на починалото 11-годишно дете видял как гръмотевицата го пронизва, защото бил до оградата на стадиона. На място била и майката на раненото момче, което оцеля по чудо и в момента е в русенската болницата УМБАЛ „Медика“.

Трагедията, която почерни не само Русе, но и цяла България, се разигра в сряда около 19:20 ч. на стадиона в кв. „Здравец“. Момчетата са играли в детско-юношеската школа на Футболен клуб „Дунав“ (Русе). „Имаше около осем или десет родители, наредени до оградата, които с интерес наблюдаваха играта на децата си. Нищо не предвещаваше тази трагедия. В един момент тресна, ей така от нищото. „Децата, децата“, се развикаха родителите. Бързо се втурнаха и влязоха вътре на терена. Дойдоха хора, които седяха до басейна. Треньорите започнаха изкуствено дишане. Линейките дойдоха бързо“. Това сподели очевидката Ирина П., предаде „Телеграф“.

В късния следобед вчера от болницата пристигна обнадеждаваща информация, че момчето е изведено от медикаментозната кома и вече диша само.

Тренировката

Трагедията стана по време на тренировка на едно от страничните игрища на стадион „Дунав“. Около 20 деца са били на терена, а треньорът Динко Дерменджиев наблюдавал играта им. Тренировката вече била към края си. Зад оградата е имало около 8 родители, които придружили децата си до стадиона. Тъй като според правилата не е разрешено да има наблюдатели на самия футболен терен, те се наредили край оградата откъм улицата. Сред тези родители бил и бащата на момчето, което почина в УМБАЛ „Канев“ след един час реанимационни действия на медиците в опит да го върнат към живота.

Майката на другото дете също решила да го придружи до стадиона. Тя обаче била седнала малко по-далеч – до басейна в спортния комплекс, но също е можела от тази позиция да наблюдава терена.

Ударът

Когато ударила мълнията, двете момчета паднали на земята едно до друго в безсъзнание. Треньорът Дерменджиев, който бил в другия край на игрището, се втурнал и заедно със свой колега започнал реанимационни действия. Включила се и съпругата на друг техен колега, която била медицинско лице и също се намирала на стадиона. Първичната реанимация продължила до идването на линейките, които откарали децата в болници. Трето момче, което е било близо до пострадалите, е транспортирано в УМБАЛ „Медика“. Според треньора това е станало по настояване на бащата, който придружавал сина си и бил много притеснен да не би да има поражения. След преглед момчето е освободено.

Наистина стана внезапно, нямаше никакви индикации, че подобна трагедия ще се случи. Разбирате ли, ако имаше някакви предпоставки за опасност, родителите първи щяха да настояват да изведем децата им от игрището. А те наблюдаваха играта спокойно зад оградата“, каза треньорът Дерменджиев.

Заедно с председателя на Управителния съвет на Футболен клуб „Дунав“ (Русе) Диян Димов те направиха пред журналисти кратки изявления.

Времето

Голям шок е за абсолютно всички. Четири възрастови групи тренираха на стадиона. Някакъв нелеп инцидент, като на филм. Имаме указания от ръководството и при най-малките индикации, когато има предпоставка за подобен случай, природни явления, да не допускаме децата да тренират, даже отлагаме тренировки“, посочи Дерменджиев.

Прогнозите на синоптиците за времето в Русе бяха за дъжд и гръмотевична буря. Справка на „Телеграф“ показа, че гръмотевичната буря на 30 август е започнала в 19:10 ч. с усилване на вятъра, а към 19:22 ч. е започнало и да вали. Преди самата буря небето леко почернява, но хората обикновено не обръщат внимание, преди да паднат първите капки дъжд. Така се е случило и във фаталния ден.

Концесионерът: Има два гръмоотвода

Стадион „Дунав“ е отдаден на концесия за 35-годишен срок през 2018 г. Концесионерът д-р Симеон Симеонов твърди, че има два гръмоотвода – един на сградата на хотелската част, поставен през 2020 г., и друг, също в близост до игрището. Те са били приети с протоколи от комисии, след като са направени замервания. Осветителните тела били зазимени. Освен това съседните жилищни сгради също имали гръмоотводи.

Започна и проверка на Регионалната дирекция за национален строителен контрол съвместно с община Русе за състоянието на мълниезащитата на Спортен комплекс „Дунав“. Тъй като той представлява строеж от трета категория, за изправността и безопасността му следи РДНСК. Окръжната прокуратура в Русе започна разследване на случая. Предстои да бъдат изискани документи, да бъдат разпитани свидетели и да се направят нужните експертизи.

Млади футболисти сложиха рози

Момчета от детско-юношеската школа на Футболен клуб „Дунав“ (Русе) сложиха рози на мястото на игрището, където стана инцидентът. На терена още личат следите от гумите на линейките. Ако човек не знае къде е паднала мълнията, трудно може и да не забележи мястото. Заедно с треньора Динко Дерменджиев младите футболисти сложиха свещички, които наредиха под формата на сърце. От двете му страни сложиха символно две футболни топки – по една за всяко дете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 13
    1
    Родител
    Сили на родителите на Венци! Дано другото детенце се оправи без сериозни поражения.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари