Българският "Карфур" не е френски!

0
Компанията „Карфур” е основана през 1959 година като семеен бизнес на фамилиите Фурние, Бадин и Дефоре, които имали супермаркет за стоки на промоция в град Анеси
Компанията „Карфур” е основана през 1959 година като семеен бизнес на фамилиите Фурние, Бадин и Дефоре, които имали супермаркет за стоки на промоция в град Анеси

Новината, че частен съдебен изпълнител продава най-големия магазин на веригата „Карфур” у нас с начална цена 32,3 млн. лв., всъщност не е новина.

Проблемите на тази търговска верига у нас са от доста време. Но бг „Карфур”-ът не е френска, а гръцка собственост и ако трябва да се търсят причини за лошото пазарно и финансово представяне на групата в България, то адресът е в гръцката компания „Маринопулос” и нейната на 100 процента собственост „КМБ България”. Именно последната държи франчайз правата върху марката „Карфур” у нас. Между другото „Маринопулос” управлява и кафе веригата „Старбъкс” в България.

Всъщност обаче репутационният риск е за „Карфур”, предоставили името и международния си престиж. Гърците го управляват зле, трупат задължения, мотаят търговските си контрагенти и това се знае не от днес, а французите не развалят договора за франчайз, затварят си очите. И логично у нас ще си носят негативите за това, пише BIG5

За евентуална несъстоятелност на една от големите търговски вериги, която бави плащанията си към български доставчици, предупреди преди по-малко от година ръководството на Съюз "Произведено в България". Става дума за четвъртата по големина верига у нас - "Карфур", а изчисленията на съюза показват, че неизплатените й задължения към български производители тогава са достигали 20 млн. лева.

Плащанията се бавят от 3 до 6 месеца, като става дума за 100-150 фирми от млечния сектор, месопреработката, хлебопроизводството, производството на сладка, козметиката, а това продължава от две години, обясни тогава Лукан Луканов, председател на Изпълнителното бюро на УС на съюза.

Как стои „Карфур” обаче на световната карта на търговията на дребно с хранителни и нехранителни стоки? Според официални данни продажбите на групата „Карфур” през 2014 година възлизат на над 100 милиарда евро с ДДС. Пазарната капитализация е 18,6 милиарда евро.

Компанията притежава или управлява над 10 800 магазина в 33 страни. Заетите служители са над 381 хиляди души. У нас „Карфур” има 7 хипермаркета, като плановете бяха за над 20 обекта. Преди време бе обявено, че българският „Карфур” ще се обедини с друга търговска верига – „Пикадили”, но това не се случи.

Компанията „Карфур” е основана през 1959 година като семеен бизнес на фамилиите Фурние, Бадин и Дефоре, които имали супермаркет за стоки на промоция в град Анеси. От 70-те години на миналия век акциите на фирмата се търгуват на парижката борса. На 30 март 2016 година например, котировките им бяха за 24,50 евро, а година по-рано са се търгували за 31,09 евро.

През 1972 година за кратко време компанията сменя търговските си марки. Хипермаркетите с промоции започват да се наричат „Континент”, а обикновените – „Шопи”. През 1982 година във веригата се появяват първите стоки, брандирани с логото й специално за нея от различни производители.

Компанията има свои обекти в много страни по света, като на доста места те са отдадени на франчайз. Така например през 2009 г. се създава смесено дружество с гръцката „Маринопулос”, която държи правата чрез франчайз за Гърция, Кипър и Балканите, включително за България. През 2011 година обаче французите отстъпват 40-процентния си дял и така „Маринопулос”, респективно „КМБ България”, стават на 100 процента собственици на хипермаркетите у нас.

Тъй че българският „Карфур” не е френски, а гръцки.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари