Българските храни – хит на румънския пазар

0
Русенска фирма, която предлага натурална храна от българското село  разчита на своята онлайн система за доставки
Русенска фирма, която предлага натурална храна от българското село разчита на своята онлайн система за доставки

Стокооборотът между България и Румъния за първите осем месеца на годината надхвърля 2,5 милиарда евро.

На изложение в Букурещ страната ни представи най-доброто от хранително вкусовата си промишленост, предаде БНТ.

Над 4 милиарда евро оборот са реализирали от началото на годината фирмите от хранителния бранш в България. С производството на напитки се занимават 580 от тях, а оборотът им е 850 милиона евро. Изнесените в чужбина стоки от хранително–вкусовата промишленост са за над един милиард евро, обяви при откриването на традиционното изложениеХрани и напитки от слънчева България” зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Една от страните, които проявява засилен интерес към нашата храна е съседна Румъния.

Даниела Везиева: „За нас Румъния е коректен партньор, като държава членка на ЕС“.

Благодарение на туристите, които посещават страната ни, българската храна често присъства на румънската трапеза.

Михай Андрицою – вицепрезидент на Търговско – промишлената палата в Букурещ: „Над 800 хиляди румънци предпочитат да почиват през отпуската си в България, затова българските продукти са им добре познати. Особено виното, със семейството ми предпочитаме асеновградския мавруд.”

За да достигне до румънския потребител русенска фирма, която предлага натурална храна от българското село разчита на своята онлайн система за доставки. За година клиентите им от Букурещ са се увеличили в пъти, казва мениджърът на фирмата Елеонора Иванова.

Елеонора Иванова – мениджър: „Те добре познават българските млечни продукти, харесват българското сирене, кашкавал, опитвали са домашния хляб, сушените плодове. Медът много се цени.”

Оказва се, че румънците предпочитат сутрин да се ободрят с българска марка кафе. Тя е на пазара от пет години. Фирмата на Светослав Кожухаров произвежда 60 тона кафе годишно, като част от него се пласира в северната ни съседка.

Кожухаров – производител: „Вендинг оператори, ресторанти, заведения“.

Сред 30-те фирми на изложението имаше и такива, които за първи път презентират продуктите си, които са иновативни. Надяват се и те да успеят да се наложат на румънския пазар.

„От два месеца разработваме течен пектин, който пречиства организма”, казаха те.

Софийска фирма се представи с напитки от кокосов орех. Представителите й смятат, че продуктът ще се хареса на по-младите потребители в Румъния.

Йорданка Късовска: ”Суровината е от изтока и продуктът, за да запази своята идентичност се произвежда във Виетнам под наш контрол, избрали сме формулата”.

Всички производители обаче са категорични, че за да са конкурентоспособни на пазара, страната ни трябва да последва добрия пример на Румъния и също да намали данък дабавена стойност за храните.

Мартин Карловски – мениджър: „Направихме проучване. Намаленото ДДС в Румъния е много благоприятно за бизнеса. По никакъв начин не е повлияло на румънската търговия и производство, напротив стимулирало е техния сектор и се надявам тази крачка да се предприеме в България. По никакъв начин няма да намали приходите в хазната, напротив ще се увеличат.”

Следващото 14 изложение на храни и напитки от България ще е в Молдова, тъй като според ръководителя на Службата по търговско икономически въпроси в Букурещ Бронислав Денев, в този район има всички необходими условия за сериозен ескпорт на български стоки.

Бронислав Денев – ръководител на Службата по търговско- икономически въпроси в Букурещ : „Присъствието на над 100 хиляди молдовски туристи е един безплатен маркетинг за това какво им се харесва и ние трябва да използваме този шанс, да направим тази позитивна инвазия. Молдова е малка страна, но там живеят 100 хиляди българи. Имат своите традиции, имат своята любов, носталгия и родолюбие и нека направим така, че да представим и нашата култура, нашите храни и напитки, индеустрия в тази страна. Интерес и желание от тяхна страна има. Просто трябва да подадем приятелска ръка.”

Досега в 6-годишната история на форума Храни и напитки от слънчева България са участвали над 160 родни фирми.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари