Български роми обърнаха на кочина най-красивия парк в Рим

0

Колония от 30-ина български роми окупира от години парникови инсталации от XIX в.в парка „Вила Памфили” в Рим.

Това е най-големият и най-красивият обществен парк във Вечния град. Той се простира върху територия от 184 хектара и заради красивата си природа, дворец, градини, езеро, фонтани и история е любимо място на римляните за разходка и спорт.

Знам,че искат да ни изгонят, ама аз от тук не мърдам. Нощем спя на този диван”, разказва пред римския вестник „Месаджеро” 50-годишната Малинка, която живее в българското „Баракополи”, или селце от бараки. Обитатели на „селището”, чиито матраци, дивани и покъщнина се омесват с вековната история и култура на парка, са не само българските роми, а и наркомани и клошари, пише 24 часа.

Асоциацията „Приятели на Вила Памфили, която се бори открай време да се сложи край на разрухата и на тези своеобразни favelas, е изпратила оплакване до полицейския участък на „Джаниколенсе”, под чийто контрол е паркът. Писмото, подписано от председателя Паоло Арка, е подплатено с много снимки и документация за местата, където бивакуват роми и клошари. Сред тях има жени и деца. Асоциацията апелира за спешно разтуряне на бивака и връщането на историческия парк към блясъка му. Преди година полицията нахлу в бивака на ромите, окупирали исторически парници в парка, където бяха опънали палатки и матраци. Българските роми бяха идентифицирани и регистрирани в полицейските регистри. Днес обаче ситуацията изглежда непроменена. Въпреки че парниците са под съдебен запор, ромите продължават да ги ползват за свои жилища. На много места огражденията са съборени. Според асоциацията в „селището” дори съществува рекет за легла.

Много често виждаме на паркинга до близкия вход на парка една кола с български номер”, разказва Паоло Арка. Той проследил момиче, отиващо към нея и мъкнещо куфар. Когато тя видяла италианеца, му предложила сексуалните си услуги, мислейки го за клиент. ”Учуди ме непринудеността, с която се движеше, въпреки че не знаеше езика. Тя дори си отключи с ключ парника”, казва Арка пред в. „Кориере дела сера”, който също публикува репортаж за разрухата в парка.

В собствения си сайт асоциацията “Приятели на Вила Памфили” описва дори в своеобразно „разследване” и маршрутите на българските роми. Според него те се придвижват редовно между Рим и София чрез нискотарифни полети. Специален човек се грижел и за транспортирането на ромите до римското летище Чампино ,като се има предвид ранния час на полета. Според хората от асоциацията ромите се връщали в родината си в края на всеки месец, като показвали дори самолетните си билети.

Говори се, че при неотдавнашен контрол на парниците са били намерени дори листове с подробни инструкции за полетите и за придвижването до летището...Всичко е добре организирано и човек се пита – какво правят, с каква дейност се занимават, как се издържат, и най-вече – кой контролира тези непрекъснати полети на ромите между София и Рим?”, пише още в сайта на асоциацията.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари