Български букви украсиха кейовете на Сена в Париж

0

Български букви като арт - инсталации на открито се появиха в сърцето на Париж в първия ден на юни и ще останат там до края на септември, съобщиха от Българския културен институт във френската столица, предаде БТА.

Инсталациите са на едно от най-посещаваните за разходка, развлечение и спорт места в Париж - кейовете на Сена, до моста на Инвалидите на левия бряг на реката. Жителите и гостите на града ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.

Проектът „Българските букви“ представя 7 букви от нашата азбука без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука - Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София от фондация „Прочети София“ под името „Скритите букви“ и създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България.

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на някой от най-интересните съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон - Рош.

Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата - третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

„Българските букви“ ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2,5 милиона души, а по статистика на Кметството в Париж, пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света, което поставя инициативата сред едни от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция.

От 1991 двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

В Париж проектът се реализира по инициатива на Българския културен институт и под патронажа на посолството на Република България във Франция в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция с подкрепата на Кметството на Париж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Мило, хайде да направим нещо романтично тази вечер!
- Добре, ще гледаме мача на свещи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари