Българската наркополитика произвежда престъпници

0
Държавата ни произвежда повече употребяващи деца, без да се бори с дилърите и престъпността
Държавата ни произвежда повече употребяващи деца, без да се бори с дилърите и престъпността

Наркополитиката, която води държавата ни, произвежда повече употребяващи деца и повече млади хора с осъдителни присъди, без да се бори с дилърите и престъпността.

Това разкриха от Българско либертарианско общество (БЛО) и движение Промена на специална пресконференция в БТА по-рано днес. 

Те представиха проучване на съдебни дела и полицейски доклади за периода 2009-2016, в което ясно се очертават проблемните тенденции от поетия курс на криминализация и строги наказания.

Вместо МВР да преследва големите производители, трафиканти и дилъри, 3 от всеки 4 съдебни дела са за притежание на малки количества (от 0 до 5 грама) трева.

Около 80% от хората, които попадат под ударите на закона за наркотици пък са трудово заети или учащи. "Данните на МВР тотално опровергават митовете, че употребяващите наркотици са безделници, които крадат, за да финансират зависимостта си.", коментира Димитър Карагегов от БЛО. Изследването показва, че едва 0.5% от всички извършители на престъпления в България са употребили наркотици. Тези, които са извършвали престъпление в нетрезво състояние са 32 пъти повече (16% от всички).
 
Проучването показва безсилието на МВР при решаването на престъпления като автомобилни кражби (8% разкриваемост), нападения и убийства, докато тези с наркотици имат завидните 76% разкриваемост. Според адв. Калин Ангелов от Промена "Изследването на съдебната практика показва със сигурност, че българската наркополитика няма за цел намаляване на търсенето на дроги, а единствено помпане на полицейската статистика.". 

Докато МВР се занимава с младежи с по цигара трева в джоба, статистиката показва, че българските ученици пият повече от европейските, пушат повече, взимат и повече наркотици от връстниците си в други държави. Въпреки, че сме една от държавите с най-строги закони към наркотиците в ЕС, мерките ни не произвеждат позитивен резултат, а напротив - влошават ситуацията. 

От БЛО и Промена се заканиха за голям протест пролетта на 2018-та, който да покаже всъщност добрата страна на младите хора в България, които искат по-адекватна и разумна наркополика. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари