Българска банка за развитие даде още 40 милиона лева на новото "Спарки Русе 2020"

3
След като миналата година дружеството получи 3 млн. евро от банката, сега новият заем се отпуска в момент, в който тече продан на активите на "Спарки" от частен съдебен изпълнител
След като миналата година дружеството получи 3 млн. евро от банката, сега новият заем се отпуска в момент, в който тече продан на активите на "Спарки" от частен съдебен изпълнител Снимка: в. Капитал

Дружество "Спарки Русе 2020", което беше създадено преди половин година с явната цел да придобие активите на русенския машиностроителен завод "Спарки", е получило още над 40 млн. лв. кредит от държавната Българска банка за развитие (ББР)

Това се вижда от вписаните залози на предприятието в Търговския регистър, пише Капитал.

След като миналата година дружеството получи 3 млн. евро от банката, сега новият заем се отпуска в момент, в който тече продан на активите на "Спарки" от частен съдебен изпълнител. Крайният срок за подаване на оферти е четвъртък, 14 януари, а участието на "Спарки Русе 2020" в търга изглежда все по-вероятно.

Самото дружество се управлява от Макс Зиф, който беше нает от ББР да консултира оздравяването на фирмите в групата на "Спарки". Държавната банка в последните години в поредица цесии изкупи вземанията на частни банки и се превърна в най-големият му кредитор. Това реструктуриране на проблемна компания беше поредната несвойствена сделка, в която се впусна в ББР, чиято мисия по принцип е да подкрепя малките и средни предприятия, а от миналата година играе и съществена роля при правителствените антикризисни мерки.

Отпуснатите от нея сега средства реално в голямата си част ще се върнат обратно в ББР при продажбата, но с новата сделка банката остава дългосрочно обвързана с проблемния актив и носи риска, тъй като тепърва новият собственик трябва да поеме и развие дейността и евентуално с постъпленията от нея да покрива кредита. Като собственик "Спарки Русе 2020" се води адвокатът Михаил Нацкин.

Заем навреме

От документите в Търговския регистър става ясно, че в началото на януари "Спарки Русе 2020" е подписало два договора за залог на предприятието срещу кредити за общо 40.7 млн. лв. от ББР. Условията са същите като на евровия заем, който държавната банка отпусна на дружеството миналото лято - лихвата е 3-месечния EURIBOR плюс 3 процентни пункта надбавка, но не по-малко от 3%. Залогът се простира и върху всички активи, които дружеството придобие след сключването на договорите.

Средствата идват точно навреме, преди да приключи търгът за активите на русенския завод. Той беше обявен от частен съдебен изпълнител Венцислав Маринов в средата на декември и продължава един месец. За продан се предлагат всички земи и сгради на завода, които се водят собственост на дъщерното "Еко Спарк", като началната цена е близо 24 млн. лв. без ДДС. Отделно се продават и машините на предприятието за малко под 6 млн. лв.

Официално взискателят по изпълнителното дело не беше обявен, но по всичко личи, че това е ББР. Банката има да взима от "Спарки" малко над 10 млн. евро, които придоби на цесия от Банка ДСК преди няколко години.

Фалит или не

Междувременно миналата есен самото "Спарки", чиито мажоритарни собственици са Станислав Петков и Петър Барбуков, е поискало да бъде обявено във фалит. Окръжният съд - Русе, е поискал допълнителни документи от компанията, които да докажат, че тя е неплатежоспособна, но в крайна сметка е прекратил производството като недопустимо.

Последните данни на "Спарки" показват, че през 2019 г. продажбите спадат с 16% до 20.5 млн. лв., а загубата се удвоява до 1.1 млн. лв. Компанията обаче има 8.2 млн. лв. натрупана печалба от предишни години. Макар за година заетите да намаляват с около 150 души, към октомври в завода работят 290 души.

За разлика от "Спарки" другото предприятие в групата - ловешкото "Спарки Елтос", което произвеждаше електроинструменти и което също е длъжник на ББР, не е отчитало печалба повече от 10 години. Миналото лято компанията беше обявена в неплатежоспособност и влезе в процедура по фалит по искане на Главната инспекция по труда. Основният кредитор обаче е държавната банка, която претендира за 88.7 млн. лв. вземания. Общите признати задължения на дружеството са 106.4 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари