Българо-Румънска земеделска група заседава в окръжен съвет Гюргево

0

Днес, 19.11.2015 г., в Конферентната зала на Окръжен съвет – Гюргево се проведе заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

От българска страна в срещата участваха заместник областният управител на Област Русе – г-н Станимир Станчев, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус” – г-жа Лили Ганчева, директорът на Областна дирекция „Земеделие” – Русе  - г-жа Борислава Братоева, представители на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе и на Национална служба за съвети в земеделието. Участие взеха още зеленчукопроизводители от Русенска област.

Специално поканени на заседанието бяха новоизбраните кметове на общините в Област Русе. Поздравления и пожелания за успешен мандат отправиха официалните лица, присъствали на срещата.

Г-жа Ганчева имаше думата да представи дейността на Еврорегион Данубиус по отношение на побратимяването на общините с цел създаване на екипи за съвместни проекти. Тя запозна кметовете с внесените по програма ИНТЕРРЕГ – V-A меки и твърди проекти през 2015 г, като подчерта изключителното им значение за развитието на общините в областта на инфраструктурата, сигурността и туризма.

Изразявам  своята увереност, че трансграничните отношения между Окръг Гюргево и Област Русе, изградени на базата на добрия опит за привличане на европейски средства,  ще допринесат за реализирането на повече успешни проекти”, каза от своя страна Думитру Гаврила.

Г-н Станимир Станчев – председател на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, пожела съвместно разработените проекти да получат одобрение и бъдещо финансиране.

Петра Окишор – директор на Окръжна Дирекция „Земеделие”, представи обобщени резултати за постиженията в областта на земеделието в Окръг Гюргево, в т.ч. тя подчерта, че 4 от фермерите в Гюргево са се класирали на 19-то място от топ 100 на националния конкурс „Фермер на годината“.

Инж. агроном Петре Мимиш – съветник в Окръжен съвет Гюргево, представи дейността на сдружение  SC Oxigen Agro Product Company SRL, създадено 2009 г., което кандидатства с проект към Разплащателната агенция за развитие на селските райони за създаване на модерна оранжерия хидропонна система. През септември 2012 г. е завършено изграждането на целия проект, който включва над 11 200 кв.м от защитена местност за отглеждане в оранжерии – хидропонна система, както и складова база от 1000 кв. м на студени складови съоръжения за сортиране и обработка на зеленчуци, линия за опаковане и офис помещения. В резултат на производството на растителни култури, в рамките на фермата са получени и преработени продукти от растителен произход: доматен сок, сушени зеленчуци и кисели краставички. През 2014 г. е взето решение да се диверсифицира производството на растителни култури и са закупени суровини за цветя, особено Зюмбюл.  През тази зима са произведени  150 000 саксийни зюмбюла,  продадени на местния пазар. В момента продукцията на Oxigen Agro се разпространява във веригите хипермаркети като Метро, Auchan, Mega Image, Carrefour, Profi и различни фирми в Румъния.

В заключение и в знак на признателност за доброто сътрудничество, Окръжна дирекция „ЗемеделиеГюргево подари картина на заместник областния управител на Област Русе и председател на Съвместната българо-румънска земеделска работна група – г-н Станимир Станчев.

Следващото заседание на Работната група ще се проведе в гр. Русе през м. декември 2015 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари