Външният министър на Румъния: Имаме тясно сътрудничество по проекта за нов мост при Гюргево и Русе

5
Мария Габриел и Луминица Одобеску дадоха пресконференция след срещата си
Мария Габриел и Луминица Одобеску дадоха пресконференция след срещата си Снимка: БГНЕС

Мария Габриел и Луминица Одобеску дадоха пресконференция след срещата си

За нас Румъния е стратегически партньор, с който имаме общи цели и успехи. Трябва възможно най-скоро да имаме дата за премахване на сухопътните граници в Шенгенското пространство. Обща цел е присъединяването към ОИСР и гарантиране на Черноморската сигурност.

Това заяви външният министър и вицепремиер Мария Габриел на пресконференция след срещата с колегата ѝ от Румъния Луминица Одобеску, предаде БГНЕС.

Министрите и двете делегации обсъдиха въпроси от двустранен и международен интерес.

Това е първата визита на румънски външен министър в страната ни за период от над 10 години.

Заедно отбелязваме 20 години от присъединяването ни към НАТО и една година от подписването на документа за стратегическо партньорство.

За нас Румъния е стратегически партньор. Имаме общи цели и съвместни успехи. Сътрудничеството ни е значимо за региона, ЕС и НАТО“, подчерта Габриел.

По време на двустранната среща акцентът е бил поставен върху коридора Север-Юг, развитие на инфраструктурата, включително нов мост над Дунав, и диверсифициране на енергийните източници.

Обсъдено е сътрудничеството в областта на енергетиката, технологиите и иновациите за устойчиво развитие на Югоизточна Европа.

Мария Габриел посочи, че заедно сме постигнали ключова съвместна цел.

„Приемането ни в Шенген беше значим успех и резултат на общите от усилия. Трябва възможно най-скоро да имаме дата за премахване на сухопътните граници в Шенгенското пространство“, заяви тя и добави, че една от общите ни цели е присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Габриел посочи, че двете страни носят отговорност за мира и сигурността в стратегическия Черноморски регион. Успешен пример е противоминната група в Черно море.

От своя страна Одобеску потвърди усилията за развитие на стратегическото ни партньорство.

Тя отбеляза, че 8 млрд. Евро е стойността на стокообмена, който трябва да бъде увеличен.

Укрепването на свързаността е ключово за нас. Работим по проекта Fast Danube, който ще подобри корабоплаването по река Дунав. Така ще се подпомогне износа на зърно от Украйна и възстановяването. Тясно сътрудничество имаме и по проекта за нов мост при Гюргево и Русе, добави румънският дипломат.

Одобеску каза, че двете страни имат интерес към повишаване на устойчивостта на енергетиката, включително чрез зеления преход със съвместни проекти.

Външният министър подчерта, че страните кандидатки за членство в ЕС, сред които Украйна, Молдова и Западните Балкани, трябва да получат ясен сигнал за подкрепа, за да се движат напред по изпълнение на критериите.

Обсъдена е ситуацията в Молдова и развитието на институционалния капацитет на страната.

Луминица Одобеску заяви, че България и Румъния ще координират бъдещите си действия за премахване на проверките по вътрешните граници в ЕС в рамките на Шенген.

Тя благодари за подкрепата за отварянето на ново почетно консулство на Румъния в Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари