Съвместната българо-румънска земеделска група очерта целите си през тази година

1

Новостите в сферата на селското стопанство и актуалните бизнес насоки в полза на фермерите бяха обсъдени днес по време на заседанието

Новостите в сферата на селското стопанство и актуалните бизнес насоки в полза на фермерите бяха обсъдени днес по време на заседанието на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Срещата бе водена от заместник областния управител Георги Георгиев, който определи комисията като ефективен инструмент за развитие на агропредприемачеството и двустранните отношения в сектора на селското стопанство. „Убеден съм, че и през настоящата година фокусът на работа на всички ни ще бъде насочен към дългосрочното сътрудничество и партньорство с цел внедряване на модерни и иновативни земеделски практики, както и осигуряването на подкрепа най-вече на малките и средни предприятия“, каза Георгиев.

Сред акцентите през тази година, които ще бъдат разгледани, са възможностите за развитието на винения туризъм в региона, оранжерийното производство на зеленчуци и плодове, както и производството на продукти от бял трън. Не по-малко внимание ще бъде отделено на месопреработвателния бранш в областта и производството на пелети. По време на разговорите ще бъде обсъдено и производството на традиционни хлебни и сладкарски изделия. Предвижда се посещение на място на стопанство за генетично застрашени сортове от овошки, цех за пакетиране на ядки и производство на масла, а също и посещение на вносители на селскостопанска техника. Специално внимание се предвижда да бъде отделено и на значението на конния спорт при рехабилитацията на деца с увреждания.

Припомняме, че председателството на комисията е на ротационен принцип. Днес Георгиев предаде ръководството на заместник-председателя на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску за следващата половин година. „Вярвам, че дейността ни ще продължи да е насочена към постигането на конкурентно и ресурсно ефективно земеделие и животновъдство, като вземем под внимание принципите на биологичното земеделие и значението на опазването на околната среда“, заяви Георгиев и изрази убеденост, че и през тази година ще бъдат покрити максимален брой аспекти от дейностите в селското стопанство.

Сред гостите на съвместната комисия бяха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, заместник областният управител на Силистра Илиян Великов, главният секретар на Областна администрация – Разград Михаил Тодоров, директорите на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Красимир Георгиев, а също и д-р Галина Георгиева от Областната дирекция по безопасност на храните и Деница Гаджева, която е главен експерт в Националната служба за съвети в земеделието, а също и редица експерти от българските и румънските земеделски служби. На заседанието присъства и директорът на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ в Силистра Веселина Монева.

Заседанието беше организирано съвместно от Областна администрация – Русе, Окръжен съвет – Гюргево и Асоциация „Еврорегион Данубиус“. Следващото заседание на комисията се предвижда се проведе през месец март в Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари