Българки основаха първия в страната клуб на златотърсачките!

0

Елена Маджарова от Варна оглави първия дамски клуб на златотърсачките у нас, до момента подобни клубове имало само в САЩ и Австралия. Около 40 жени, обединени от хобито си да търят самородно злато сред природата, учредиха клуба днес по време на събора на златотърсачите, който се провежда в землището на село Димовци, община Гурково. По данни на Кирил Стаменов, председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, в асоциацията вече членуват около 1500 души, 300 от които са жени.

"Обединихме се в свой клуб, за да покажем, че това иначе скъпо хоби не е приоритет само на мъжете. При нас членуват жени с различни професии и различен социален статус, обединява ни любовта към природата и жаждата за приключения", обясни пред "24 часа" Елена Маджарова, която е майка на 2 деца. Признава, че да търси злато по реките я запалил синът й.

Кирил Стаменов съобщи още, че Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити вече е член на световната организация, предстои тя да открие своя музейна сбирка в София. За да намерят няколко златинки, както търсачите наричат на своя език златните люспи, понякога се налага те да промият тонове пясък по речните корита. За разлика от иманярите, да се практикува тяхното хоби не е нарушение на закона, затова и се обиждат, когато ги сравняват с иманярите.

В събора на златотърсачите участват около 250 души от цялата страна. Днес те организираха свое състезание по добив на самородно злато по коритото на река Гаровщица, на което демонстрираха и различни техники за това.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари