Българка отмъкна домейна за българското председателство

0
Хитра българка е запазила още преди 10 години домейна, който България е трябвало да използва
Хитра българка е запазила още преди 10 години домейна, който България е трябвало да използва

Хитра българка е запазила още преди 10 години домейна, който България е трябвало да използва за интернет страницата на нашето председателство на Европейския съюз.

Неписано правило е, че домейните на всяко председателство започват с eu, следва годината на председателството и накрая е националния домейн на председателстващата страна. По тази логика нашият домейн би трябвало да бъде eu2018.bg, предаде OFFNews.

Живеещата в Германия българка от град Септември Малина Метцинг обаче се е сетила за това далеч преди българското правителство да се усети и още през януари 2008 година е закупила домейна.

Така България е била принудена да търси друг домейн. Заедно с представянето на логото вчера, стана ясно, че е избран eu2018bg.bg.

Можела ли е България да придобие логичния домейн, за да избегне досадното повторение bg.bg? Има два възможни отговора защо това не е станало. Според единия българската страна е решила да не храни спекуланти като да избере евтиния вариант и да не дава и стотинка повече от стандартната цена от 58 лева.

Според друга версия, която е по-вероятна, собственичката е отказала да го продаде, но нито една от версиите засега няма официално потвърждение.

В някои специализирани сайтове домейнът е оценен за 1000 английски паунда, но не става ясно дали това е оценка на сайта или е цена, която собственикът му иска, за да го продаде на някого - например на българското правителство.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари