България вече е в "сивия списък" на държавите, наблюдавани за пране на пари

0
FATF работи със страните от "сивия списък" по прогреса им при решаването на проблемите, свързани с изпирането на парти и с финансирането на тероризма
FATF работи със страните от "сивия списък" по прогреса им при решаването на проблемите, свързани с изпирането на парти и с финансирането на тероризма Снимка: МВР / архив

FATF работи със страните от "сивия списък" по прогреса им при решаването на проблемите, свързани с изпирането на парти и с финансирането на тероризма

България бе включена днес в "сивия списък" на страните, поставени "под засилено наблюдение" от Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари (известна със съкращението на наименованието си на английски език FATF), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В същото време Панама и Каймановите острови са извадени от списъка, става ясно от комюнике.

По този начин България се присъединява към 22 други юрисдикции в този списък, от който бяха изключени също Албания и Йордания. При тях са налице "стратегически недостатъци в режимите им за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия за масово поразяване", но те "работят активно" с Работната група за отстраняването им.

Над 200 страни и юрисдикции са поели задължение да прилагат нормите на FATF.

FATF работи със страните от "сивия списък" по прогреса им при решаването на проблемите, свързани с изпирането на парти и с финансирането на тероризма, и "призовава тези юрисдикции бързо да изпълняват плановете си за действие в уречените срокове", се казва в документи на групата, одобрени на нейно пленарно заседание в Париж.

FATF не внесе изменения в своя "черен списък", в който фигурират страни със "сериозни стратегически недостатъци", но призова страните и юрисдикциите, ангажирали се с прилагането на нормите на групата, "в най-тежките случаи (. . .) да прилагат контрамерки за защита на международната финансова система от изпирането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението" на ядрените оръжия.

В "черния списък" на FATF фигурират Северна Корея, Иран и Мианма.

Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари има за задача да изследва начините на финансиране на тероризма и прането на пари. Тя изработва норми и отправя предложения към страните, задължили се да прилагат нормите ѝ, за да взимат необходимите мерки за справяне с недостатъците, за които сигнализира FATF, отбелязва AFP.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари