Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

България, страната, в която да убиеш две деца не е престъпление

53
Жертвите в катастрофата са били ученици в ПГ по икономика в град Русе
Жертвите в катастрофата са били ученици в ПГ по икономика в град Русе

Жертвите в катастрофата са били ученици в ПГ по икономика в град Русе

На 28-ми януари 2020, преди малко повече от година, ни бе съобщена скръбна вест за инцидент станал в района на Сръбчето след Дунав мост посока Мартен.

Нека си припомним, че тежкотоварен автомобил с разградска регистрация е пътувал от Русе към Мартен, когато в него се е ударил движещ се в лявата лента лек автомобил „Алфа Ромео“, в който са пътували петима души. Жителите на град Сливо поле претърпяха голяма загуба и обявиха траурни три дни за общината. В черният ден, загинаха момче и момиче на 18 и 17 години (Батуан и Деница), а други две непълнолетни момичета на 15 и 17 години бяха тежко ранени, шофьорката на автомобила, 28-годишната С.Г., също бе ранена и настанена в болница.

Причина за катастрофата е силната скорост, която е било 140 км/ч при разрешени 90. Шофьора на лекият автомобил е видял прекалено късно завиващия тир и в опит за избягване прелита множество пъти и се обръща в насрещната лента, като пада в канавката и оставя на място двете деца.

Жертвите в катастрофата са били ученици в ПГ по икономика в град Русе, които е трябвало да се приберат с автобус от Русе до дома си след втората смяна в училище и са чакали на автобусната спирка, като минаващата от там 28-годишна водачка им е предложила да ги закара.

Батуан е бил абитуриент и бъдещ студент. Деница е била 11 клас в същата гимназия. Приятели на загиналият споделят, че той множество пъти е правил забележка за силната скорост на С.Г. поради факта, че и преди се е прибирал от гимназията до Сливо поле с нея.  А за Деница се знае, че това е било първото качване в колата на С.Г.

След повече от година, все още няма развитие, нито започнато дело срещу С.Г., на подсъдимата все още не и е отнето правото да шофира, тъй като от прокуратурата са счели, че тя също се води като потърпевш.

Според Чл. 343. ал. 3 буква „б“ от НК, се предвижда „при смърт – лишаване от свобода от три до петнадесет години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от пет до двадесет години.“, а според Чл. 343. ал. 4 от НК - „Наказанието по буква „б“ на предходната алинея се налага и когато е настъпила смърт на едно или повече лица и телесна повреда на едно или повече лица.“

Жителите на град Сливо поле са възмутени как е възможно да убиеш две деца и все още да имаш правоспособността да шофираш и съответно да застрашаваш човешки животи.

След разпитване на жители на града, се оказа, че С.Г. и преди е шофирала опасно и силно.

Скоростта убива, но не трябва да остава безнаказана. Дали е нормално да шофираш с висока скорост, да причиниш смърт, макар и непредумишлено, на две деца и да бъдеш пуснат на свобода с правоспособност да шофираш, като застрашаваш други човешки животи?

Това ли са законите на държавата? Това според Русенската съдебна власт е безопасно за хората?

Нужно ли е България да загуби още деца заради безнаказаните нарушители?

Автор: А. Н.
(Автор: А. Н. - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари