България спечели два златни медала на Европейските игри

0
Станимира Петрова и сестри Стоеви донесоха първите титли на III континентална олимпиада
Станимира Петрова и сестри Стоеви донесоха първите титли на III континентална олимпиада Снимка: LAP.bg

Станимира Петрова и сестри Стоеви донесоха първите титли на III континентална олимпиада

България има своя първи шампион в третото издание на Европейските игри. Златен медал в Краков-Малополска `23 извоюва боксьорката Станимира Петрова, която спечели финала в кат. до 54 кг при жените с единодушно решение и 5-0 съдийски гласа срещу румънката Ленуца Перижок, пише вестник СЕГА.

За 32-годишната Петрова това е втора титла от континенталната олимпиада след игрите в Минск `19. Освен това тя е световна шампионка от 2014 г. и двукратна европейска шампионка от 2016 и 2018 г.

Утре следобед ни очакват още два финала с българско участие. На ринга в Нови Тарг за титла ще играят Светлана Каменова и Хавиер Ибанес.

Благодарение на тримата си финалисти България дели второ място по брой участници в мачовете за златен медал в боксовия турнир на континенталната олимпиада. С повече представители е само Франция (5), а колкото нас имат също Ирландия и Турция. Общо 15 страни успяха да излъчат финалисти в бокса на Европейските игри `23.

БАДМИНТОН

Само половин час по-късно сестрите Габриела Стоева и Стефани Стоева извоюваха второто злато за страната ни от III Европейски игри. Във финала при женските двойки в бадминтона хасковлийките разгромиха Дебора Жил и Шерил Сайнен (Нидерландия) с 2:0 (7, 17).

За Стоеви това е втори триумф на Европейски игри след Баку `15 и общо пета континентална титла след тези от класическите шампионати през 2018, 2021 и 2022 г.

КИКБОКС

Минимум сребърен медал си гарантира Кристина Николова, която се класира за финала в кат. до 50 кг на лайт контакт в турнира по кикбокс. На 1/2-финалите днес българката победи с 3:0 германката Мишел Месмер и вече гледа към титлата в Полша. Утре от 15:00 ч. наше време съперничка на Николова във финала ще бъде словенката Тира Барада.

Два бронзови медала пък спечелиха преди това другите ни двама кикбоксьори, след като загубиха на предпоследното стъпало.

В кат. до 79 кг на лайт контакт при мъжете Иван Кръстанов отстъпи с 0:3 пред германеца Ал Амин Рмадан, който не е губил мач от шест години.

При 52-килограмовите жени на фулконтакт Александра Димитрова пък загуби от италианката Никол Перона с 0:3.

ДЖУДО

В еднодневния отборен турнир по джудо за смесени тимове България изигра само един мач. В състав Ивелина Илиева (кат. 57 кг), Лидия Брънчева (70 кг), Ирина Железарска (+70 кг), Марк Христов (73 кг), Георги Граматиков (90 кг) и Даниел Дичев (+90 кг) нашите национали отстъпиха с 1:4 пред Португалия и приключиха участие на 1/16-финалите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари