България ще участва във Фонда на НАТО за иновации

2
Български компании ще да могат да участват в проекти с потенциал за финансиране от Фонда
Български компании ще да могат да участват в проекти с потенциал за финансиране от Фонда

Български компании ще да могат да участват в проекти с потенциал за финансиране от Фонда

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации, внесен от Министерския съвет на 26 октомври. Проектозаконът бе представен от заместник-министъра на иновациите и растежа Георги Ангелов, информира БТА.

Според вносителите на проектозакона редица български компании и стартъпи биха могли самостоятелно или в съдружие да участват в проекти с потенциал за финансиране от Фонда на НАТО за иновации.

Фондът на НАТО за иновации (NATO Innovation Fund) се създава с цел да предоставя инвестиции в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с продължителност на действие 15 години. Фондът ще бъде структуриран така, че да осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната.

Размерът на финансовите средства се очаква да бъде около 1 млрд. евро за общ период от 15 години, каза Ангелов. Фондът ще може да предоставя преки инвестиции в участващите страни. Предвижда се и възможност за създаване на отделни субфондове, в които да участват няколко заинтересовани съюзника или партньори (ЕС, индустрия, страни-партньори), допълни заместник-министърът. Участието във Фонда ще предостави възможност за финансиране както на компании, които участват в дейности по линия на Ускорителя за иновациите в отбранителния сектор DIANA, така и на други фирми с иновативни проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари