България ще поеме по-рано председателството на Съвета на Европейския съюз

0
България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година
България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година Снимка: Gettyimages

България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година, каза след заседанието на кабинета вицепремиерът Меглена Кунева, предаде БТА.

Вчера до 18.00 часа страните-членки можеха да направят възражение по така наречената "мълчалива процедура" за реда на ротационното председателство на ЕС. Ако никоя страна не направи писмено възражение, поредността остава без промяна и страните са се обединили поредността на председателството да се изтегли с шест месеца. Така България ще председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година.

Тогава Великобритания няма още да е изляза от ЕС, но няма да има председателство. Съвсем правилно се реши, че е неуместно Великобритания да води преговори за излизане от ЕС и същевременно да председателства Съюза, каза Кунева. Преди нас председателството ще е на Естония, а след нас - на Австрия, следвана от Хърватия.

В новата ситуация председателството на ЕС ще е по-тежко, по-скъпо и по-дълго. През първата половина на годината институциите на ЕС работят повече, има и икономически форуми, например Съвета по конкурентоспособност винаги е през март, а и да не забравяме, че август е почивен месец, каза Кунева.

През септември ще се съберем с Австрия и Естония, за да определим приоритетите, по които ще работим. Те едва ли ще са драматично различни от това, което вече сме предложили. Те са свързани с дневния ред на Европа - като убежище, миграция, сигурност с разширяването на ЕС. Темите са десет, от които всяка страна избира тази, по която се чувства най-силна.

България ще трябва да засили подготовката си - обучението на хората, които ще работят по председателството ще започне през есента. До септември 2017 година мястото, където ще се проведе председателството, а това е НДК, трябва да е готово. Там са нужни ремонти. Другият проблем е подготовката на комуникационната стратегия - чрез нея хората в

България да научат повече за ЕС, а и в ЕС да знаят повече за нашата страна, посочи Кунева.

Хубавото е, че по време на нашето председателство ще празнуваме 24 май и аз се ангажирам, че това ще е ден, за който в Европа всички ще разберат, каза Меглена Кунева.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари