България се наговаря с четири държави да не приема украинско зърно

3
Излишъкът от украинско зърно създава напрежение на вътрешните пазари в няколко държави от ЕС
Излишъкът от украинско зърно създава напрежение на вътрешните пазари в няколко държави от ЕС

Излишъкът от украинско зърно създава напрежение на вътрешните пазари в няколко държави от ЕС

България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия няма да отворят границите си с Украйна за зърнени храни на 15 септември, заявиха полският министър-председател Матеуш Моравецки и аграрния министър Роберт Телус на пресконференция след срещата на министрите на земеделието на петте страни във Варшава, предаде агенция ПАП, цитирана от БГНЕС.

От българска страна участва земеделският министър Кирил Вътев.

Телус заяви че Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния са подписали "обща позиция".

"По време на срещата подготвихме и подписахме обща позиция на петте държави от фронтовата линия, отнасяща се преди всичко до удължаването на забраната за внос на четири вида зърнени култури в нашите страни след 15 септември. Но също така в споразумението е включена наша съвместна декларация, че сме отворени за транзит", заяви Телус по време на пресконференция след срещата.

Телус добави, че на срещата са били поканени и министрите на Украйна и Молдова. "Министрите не дойдоха поради обективни причини, надяваме се да се срещнем в бъдеще", посочи той. "Искаме да помогнем на Украйна в транзита. Знаем, че тази война е война, която трябва да спечелим", подчерта Телус.

Полският министър уточни, че на разговорите е била разгледана трудната ситуация, предизвикана от руската агресия в Украйна. "Войната предизвика дестабилизация на пазарите, особено в страните от фронтовата линия. Дестабилизация, особено на селскостопанския пазар", подчерта Телус, като апелира към Европейския съюз да създаде механизми за защита на селскостопанските пазари на т.нар. погранични страни, които да действат в продължение на много години.

Той допълни, че въведените през юни ограничения върху вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна не са спрели транзита на тези стоки.

През Полша са преминали общо 114 000 тона пшеница и царевица, през март - 120 000 тона, а през юни - 260 000 тона", каза Телус.

"Това показва, че ограниченията, въведени от ЕК, не са попречили на износа на зърно от Украйна и той е удвоен през Полша. Това е добър и силен аргумент за удължаване на съществуващата забрана поне до края на годината", уточни той.

Полският министър изтъкна, че петте държави не са нито срещу ЕС, нито срещу Украйна, като апелира към блока да създаде правни и инфраструктурни механизми, които да работят за години напред, защото „с украинските и молдовските стоки ще сме там по-дълго".

Министър-председателят на Полша Моравецки заяви, че "предстои да отворим отново границата с Украйна за зърнени продукти на 15 септември в съответствие с решението на Европейската комисия. Искам ясно да заявя, че Министерството на земеделието на Република Полша няма да отвори тази граница. Или Европейската комисия ще се съгласи да изработи разпоредби, които да удължат тази забрана, или ще го направим сами".

"Ще бъдем твърди, ще бъдем решителни, ще защитим полския земеделски производител. Това е първото нещо. Второто, ако има допълнителни признаци на дестабилизация на други селскостопански пазари, на пазарите на други селскостопански стоки, ще направим същото, защото правителството на Полша е длъжно да защитава полското селско стопанство", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ...
    Забележете: "полското правителство е ДЛЪЖНО да защитава Полското селско стопанство". А, у нас ? Някой вижда ли цъкления педераст или кривоустия продажник да се загрижат за нашето селско стопанство ?
  • 8
    1
    много добре
    оставяйте ги украинците да си жънат това което са си посяли... слушай западен акъл да ти изчезне държавата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари