България под карантина!

2
Епидемията: Забраняват се свижданията в болниците. Отлагат се и плановите операции
Епидемията: Забраняват се свижданията в болниците. Отлагат се и плановите операции Видео: bTV

България под карантина – ден първи от грипната епидемия в цялата страна, каквато не е обявявана у нас повече от десетилетие.

Мерките свързани с националната грипна епидемия влизат в сила от днес. Забраняват се свижданията в болниците. Отлагат се и плановите операции.

Д-р Величко Колев е лекар от Карнобат. Сега е пациент на столичната болница "Св. Анна" – опериран е малко преди епидемията.

„В Бургас имаше обявена епидемия в понеделник и затова се обадих да не идвам напразно. Но имах щастието в кавички, че епидемията беше обявена 3 дни по-късно“, разказа д-р Колев, цитиран от bTV.

В хирургията на болницата две трети от операциите са спешни и те ще продължат да се извършват. Отменя се плановият прием на 30-тина пациенти.

„И някои от тях вече звънят по телефоните и питат – аз имам планирана за понеделник или за вторник, да идвам ли. И ние им казваме, че след като мине епидемията трябва да се явят, за да планираме нова дата“, обясни доц. Михаил Радионов, началник на Клиниката по хирургия в УМБАЛ "Св. Анна".

За разлика от училищата, градините работят, но децата се приемат след обстоен преглед.

Тази сутрин медицинската сестра в 7 ДГ "Детелина" е върнала 4 деца. Следи се за температура, кашлица и хрема, обясни Цанка Кожухарова.

В 7-ма детска градина "Детелина" са дошли по-малко от половината деца. В тази група например присъстват 3 от 28.

„Идват с бележки, само че видимо са болни. Недоизлекувани, със сополи и кашлица. Въпреки че родителите твърдят, че са здрави“, заяви Ксения Семизорова, директор на 7 ДГ "Детелина".

По препоръка на Оперативния щаб Футболният съюз отмени 400 мача на непрофесионалната лига, а спортният министър препоръча отмяна на спортните събития на закрито.

„Всички спортисти, които идват от рискови дестинации трябва да осигурят за своите  спортисти 14-дневна карантина в България под лекарско наблюдение и чак тогава може да се включат в събитията“.

Някои университети като УНСС и Великотърновския прекратиха занятията до края на карантината.

Мерките против разпространението на грипа ще важат до 11 март, когато се очаква епидемията да бъде отменена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари