България и Турция ще си сътрудничат в сферата на автомобилната индустрия

1
Аутомотив Клъстер България подписа меморандум за сътрудничество с TAYSAD
Аутомотив Клъстер България подписа меморандум за сътрудничество с TAYSAD Снимка: Automotive Cluster Bulgaria

Аутомотив Клъстер България подписа меморандум за сътрудничество с TAYSAD

Автомобилният клъстър на България и Асоциацията на производителите на автомобилни части и компоненти в Турция (TAYSAD), която има над 500 членове, подписаха меморандум за сътрудничество.

Броят на заетите в българската автомобилна индустрия надхвърля 75 хил. души - при 9 хиляди преди 10 години.

"Има сектори, в които ние сме по-силния партньор като автомобилен софтуер, дори бих казал в сектора на електрическите автомобили, където имаме "ноу-хау", но има други сектори, в които турската автомобилна индустрия е много по-силна", коментира Любомир Станиславов, изп. директор на "Аутомотив Клъстер България", предава БНТ.

В някои сфери турските компании от автомобилния бранш имат предимство, но не липсват и предизвикателства.

"Регулациите - България е в Еврозъюза, а Турция - не и има някои данъчни регулации, а трябва да мислим като едно цяло и тогава ще бъдем по-успешни, отколкото поотделно", каза Алберт Сайдам, ТАЙСАД - Асоциация на производителите на автомобилни части и компоненти.

Втори меморандум бе подписан между Българската агенция за инвестиции и турската Специализирана индустриална зона за производители на автомобилни части. Но не само от автомобилната индустрия изтъкват необходимостта от засилване на икономическите връзки между България и Турция.

"Отдаваме голямо значение да инвестираме в България и затова очакваме подкрепа от правителството и сме благодарни за нея и в бъдеще очакваме да растем", обясни Севгюр Арсланпай, гл. изп. директор на компания в медната индустрия.

"Отваряне на вратите за квалифицирани турски работници към България ще е добра възможност за нас да растем и инвестираме, а така ще расте и брутният вътрешен продукт на страната ви", допълни Исмаил Емре Озжан, управляващ директор на турска компания.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев се ангажира да създаде работна група за облекчаване на визовия режим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари