България е страната с най-ниски детски добавки

0
България е сред държавите от ЕС, които заделят малък дял от произведеното в икономиката за подпомагане на родителите
България е сред държавите от ЕС, които заделят малък дял от произведеното в икономиката за подпомагане на родителите

България е сред държавите от ЕС, които заделят малък дял от произведеното в икономиката за подпомагане на родителите

България е страната от ЕС с най-малки суми за детски добавки, които получават родителите, показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани преди дни. В страни като Германия и Дания получаваните от родителите суми са около девет пъти по-големи, пише Труд.

Причината за това не е само защото страната ни е бедна. Ако погледнем разходите за детски като процент от брутния вътрешен продукт, се оказва че страната ни също е сред последните в ЕС. У нас за плащания за деца под различна форма отиват 1,6% от брутния вътрешен продукт (БВП). В Германия държавният бюджет заделя за децата 3,7% от БВП, или над два пъти повече като дал от икономиката отиват за подпомагане на родителите. Наред с това и БВП на Германия е по-голям от този на България, а в резултат родителите получават доста големи суми от държавната хазна като помощ за децата.

Най-голям дял от БВП за децата отделят в Полша - 3,8%. Големи са разходите за децата и в Люксембург (3,7% от БВП), Дания (3,4%), Финландия (3,1%), Австрия (3%). След България по дял от изработеното в икономиката, заделяно за децата, са само Малта (0,9%), Италия (1,2%), Кипър (1,2%), Нидерландия (1,3%), Ирландия (1,3%) и Португалия (1,4%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари