България е първа в ЕС по ръст на продажбите на нови коли

2
Като цяло продажбите в страните от ЕС бележат спад, но не и ние...
Като цяло продажбите в страните от ЕС бележат спад, но не и ние... Снимка: Volkswagen

На фона на рекордна инфлация България излезе на челна позиция в Европа по ръст на продажбите на нови автомобили през май.

В страната ни са регистрирани 2690 сделки през май, което е с 35% повече отпреди година. Спрямо предния месец повишението е с 14% - през април у нас са продадени 2357 нови автомобила.

Като цяло продажбите в страните от ЕС бележат 11-ти пореден месец спад. За май спадът е 11.2% (на годишна база) до 791 546 продадени нови автомобила, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Старият континент продължава да страда от продължителни прекъсвания на веригата на доставки, към което се добавя и рекордната инфлация и спадащото доверие на потребителите, отбелязва агенция "Блумбърг", цитирана от Сега.

Спадът на четирите най-големи пазара на автомобили в ЕС е двуцифрен. Италия отчита най-голямо понижение (-15.1%), следвана от Испания (‑10.9%), Германия (-10.2%) и Франция (-10.1%).

Само шест страни от ЕС отчитат ръст на продажбите на нови автомобили през май - наред с България това са Гърция, Румъния, Кипър, Швеция и Латвия.

За първите пет месеца на годината България отново е сред първите по ръст на продажби в ЕС. Със 17.5% увеличение на регистрираните нови коли страната ни е на второ място след Румъния (+32.9%).

Продадените нови автомобили у нас за периода януари-май са 11 721. 

Най-тежко засегната сред големите автомобилните компании е Volkswagen AG, който отбеляза спад на продажбите с 21% през май спрямо миналата година, съобщи ACEA. Производителите на автомобили очакват подобрение през втората половина на годината, съобщавайки, че някои проблеми в доставките, като липсата на полупроводници, започват да се разрешават. Трудно е да се прогнозира обаче как инфлацията ще се отрази на търсенето, а също така и забавянето на световната икономика.

За да компенсират спада в продажбите, много производители на автомобили повишиха цените и прехвърлиха производството към най-скъпите си модели, които носят по-големи печалби, посочва "Блумбърг".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари