България е на предпоследно място в ЕС по пълно газохранилище

0
България е с малко над 60% запълненост, само Латвия е след нас
България е с малко над 60% запълненост, само Латвия е след нас Видео: bTV

България е с малко над 60% запълненост, само Латвия е след нас

България се намира на предпоследно място в Европейския съюз по съхранение на газ преди зимния сезон, съобщава bTV.

Средното ниво на европейските газови хранилища вече надминава 80 процента.

Междувременно “Газпром” спря доставките за Франция, а много държави обявиха нови мерки за пестене на енергия.

Според данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата, отличниците по съхранение на газ са Португалия, Полша и Франция.

България е с малко над 60 процента и е в дъното на таблицата, само Латвия е след нас.

Сред първенците обаче също има проблеми, защото Франция например е с над 91 процента пълни хранилища, но от днес е със спрени доставки от “Газпром”. Официално, според руската компания, защото не си е платила всичко от миналия месец.

Неофициално в Париж се коментира обаче, че е заради позицията ѝ към войната в Украйна.

ЕК настойчиво напомня, че съхраняваните количества газ в дадена страна не са за ползване само на нейна територия, а могат солидарно да бъдат преразпределяни и за други. Всички държави членки са приели общата европейска цел за освобождаване от зависимостта от руски газ, коментира Брюксел и очаква конкретни мерки.

"На 15 октомври държавите членки трябва да представят докладите си за напредъка им по плана за пестене на енергия, приет през юли. Това ще се прави на всеки два месеца. Планът влезе в сила на 9-и август, затова през октомври чакаме първите конкретни резултати", каза говорителят на ЕК Тим Макфий.

От днес френският газов гигант "Енжи" вече не получава газ от "Газпром", за което беше информиран преди два дни. Париж за момента не коментира и официалната причина, според руската компания – неизплатени сметки от предишния месец. Очаква се реакция след утрешния Съвет по сигурността, свикан от президента Еманюел Макрон.

След Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния сега и Белгия взима спешни мерки за пестене на енергия с ограничаване на отоплението в обществените сгради и с намаляване на уличното осветление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До 1
    България е на първо място по празнина на тиквите на русоробските слабоумни копейкаджийски тролчета! ФАКТ! Коментарите в ДунавпроЗД го доказват! ХАХАХАХАХАХА
  • 2
    1
    Аз
    Моля малко по-позитивно. Статията може да е озаглавена: “България е на първо място по празнина на газохранилището”
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари