България е на път да остане без свещеници

2
Липса на интерес към тази професия може да ни докара дотам, да няма кой да кръщава децата ни
Липса на интерес към тази професия може да ни докара дотам, да няма кой да кръщава децата ни Видео: NOVA

Изминалата седмица беше подчинена на бюджета и вечните въпроси за кого ще има пари и за кого - не, колко ще е максималния осигурителен праг и майчинските.  

Оказва се обаче, че цели сектори у нас са на път да изчезнат.  Липсата на интерес може да ни остави без свещеници, предава NOVA.

От историята знаем, че българският народ е оцелял дори във времена на вековно робство благодарение на вярата си, а във времена на пандемията хората се върнаха в православните храмове – но в някои от тях има все по-малко свещеници. Според изследване България е с най-малко свещеници на глава от населението. Те тръгват от Софийската духовна семинария.

Тук учениците се записват след 7 клас, учат до 12 клас. Това, на което се обучават, са общообразователните предмети и допълнително са богословските предмети, които имаме като професионално училище. Имаме и извънкласни занимания - иконопис, дърворезба. Едно от богатствата на семинарията от край време е, че в нея се изучават старогръцки и латински, църковнославянски. После много от децата излизат и учат в различни училища икономика, всякакви компютърни специалности, право - и една малка част продължават в богословския факултет и стават свещеници”, разказва ректорът на семинарията браницкия епископ Пахомий.

За всички, които имат интерес към Духовната семинария - на 30 април тя ще отвори врати както за учениците, така и за техните родители, а документи за кандидатстване на всички седмокласници се приемат до 2ри юли.

За съжаление обаче освен свещениците – намаляват и децата в класните стаи.  „Тенденцията е такава наистина, че децата намаляват - в момента се обучават около 70 деца. Трябва да имаме предвид, че може би 2003-2004 година това представляваше един випуск”.

В много краища на България и свещениците са малко. Един от тях е отец Славейко от Северозападна България, който се грижи за няколко населени места. Той приканва жителите на монтанското село Славотин в храма вече цели 15 години. Свещеник става в родния си край – Северозапада. И признава, че макар да няма много хора - работа има.

За голямо съжаление по селата – за погребения, има и освещавки, в по-големия град се намира и кръщавка и тук-таме и венчавка”, споделя отецът.

Така е от първия му ден в расо. Още тогава и за добро, и за лошо, на отец Славейко разчитат хората от 4 села. „Село Славотин, Долна Рикса, Клисурица и Смоляновци, но в стечение на обстоятелствата, поради липса на духовници Видинската митрополия ми възложи и село Смирненци, град Брусарци и село Крива бара – стария свещеник е починал”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари