България е готова за стратегически инвеститори от Китай

0
Цветанов подчерта, че България се намира на геостратегическо място между Европа и Азия
Цветанов подчерта, че България се намира на геостратегическо място между Европа и Азия

Цветан Цветанов: България е готова да приеме стратегически инвеститори от Китай, Централна и Източна Европа

Сътрудничеството между България и Китай в сферите на земеделието, образованието и туризма е широка основа за развитието на партньорските ни отношения в много други сектори. Уверени сме, че двустранните инвестиции ще засилят още повече приятелските отношения между София и Пекин.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на среща с директора на Департамент „Публичност“ на Китайската комунистическа партия (КKП) за община Тиан Дзин Уанг Хешенг. Цветанов е начело на делегация на ПП ГЕРБ, която е на работно посещение в Пекин. В делегацията участват още членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, областният координатор на ГЕРБ Хасково и председател на парламентарна Комисия по енергетика Делян Добрев и международният секретар на ГЕРБ София Цветкова, пише Телеграф.

По време на работната среща в град Тиан Дзин Цветанов подчерта, че България се намира на геостратегическо място между Европа и Азия. По думите му, правителството на Бойко Борисов е превърнало в свой приоритет изграждането на инфраструктура, която да бъде в помощ на всички чуждестранни инвеститори.

България е подготвена да приеме стратегически инвеститори от Китай и страните от Централна и Източна Европа. Имаме най-ниския данък печалба в цяла Европа, образовани и квалифицирани кадри и множество възможности за бизнес във всички региони на страната. България модернизира железопътния си транспорт, имаме два моста над река Дунав, както и магистрали, които свързват Европа с Азия. Затова страната ни активно участва е механизма 16+1 и разчита на инвестиции от останалите държави във формата“, коментира Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта още, че повече от половината общини в България се управляват от кметове на ГЕРБ, които гарантират отворени врати и сърдечно партньорство за всички чуждестранни инвеститори.

Депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Делян Добрев представиха възможностите за инвестиции в района между Пловдив и Хасково. Бяха посочени възможностите за управление на летищата в Пловдив и Узунджово, добрите условия в индустриалната зона в Пловдив, както и преимуществата за инвеститори, които предлага икономическа зона „Тракия“.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че стратегически райони за инвестиции са Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и много райони в Северна България. Според него, това са райони, в които все още има много сектори, заслужаващи внимание от чуждестранни инвеститори.

Директорът на Департамент „Публичност“ на Китайската комунистическа партия (ККП) за община Тиан Дзин Уанг Хешенг оцени високо сътрудничеството между България и Китай и подчерта важността на увеличаващия се в последните години стокообмен между двете страни. Уенг Хешенг изрази увереност, че китайските инвеститори ще увеличат търсенето на възможности за правене на бизнес в България, заради условията, които предлага страната ни.

Представителят на община Тиан Дзин посочи, че икономическият интерес на Тиан Дзин през последните няколко години достига 12,4%, а само в първото тримесечие на 2016 г. вече отбелязва 9,1%. „Ние преструктурирахме икономиката си и това са резултатите. Развиваме нови технологии, специализираме се в биотехнологии, електрониката, самолетостроене и дори сме определени за експериментална икономическа зона от китайското правителство. С новото пристанище, което изградихме, имаме връзка в цял свят и съм сигурен, че можем да работим и с България. Всички тези сектори са подходящи за сътрудничество с вашата страна“, каза Хешенг.

„Ние сме насърчени в рамките на Механизма 16+1 да работим с партньори от Централна и Източна Европа. А приятелските отношения с България улесняват допълнително това сътрудничество. Земеделието и икономиката са секторите, в които най-бързо можем да реализираме съвместни проекти и инвестиции“, заяви още Уанг Хешенг пред българската делегация от ГЕРБ.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари