НА ЖИВО: СЗО и родни експерти коментират развитието на COVID-19 у нас и по света

1
Експертно мнение за ситуацията у нас дадоха доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев
Експертно мнение за ситуацията у нас дадоха доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев Видео: Novini.bg

Експерти коментират развитието на COVID-19 у нас и по света.

От Световната здравна организация вече изразиха притесненията си, че покрай пандемията се засилва използването на антибиотици, което създава предпоставка за резистеност, пише Novini.bg. Това от своя страна може да доведе до сериозни проблеми при лечението на други здравословни проблеми.

На специална пресконференция коментар по темата направи  д-р Скендер Сила -  представител на Световната здравна организация в България. Ескепртно мнение за ситуацията у нас дадоха и доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев. 

Д-р Сила благодари на всички здравни работници за борбата с коронавируса в България. Той изказа съболезнования на близките на починалите от коварната болест. 

Д-р Сила обясни, че има неконтролируема употреба на антибиотици. За това и се обръща сериозно внимание на обществото. По думите му трябва да сме предпазливи, защото в противен случай може да има риск пред бъдещето ни. Д-р Сила обяви, че всеки трябва да поеме своята отговорност в тази насока.

"Не трябва да позволяваме на COVID-19 пандемията да се превърне в катастрофа, наречена антимикробна резистентност", подчерта експертът.

Той цитира данни от международно изследване, което показва, че антибиотиците са използвани предимно за профилактика. Много хора го взимат без да имат симптоми, алармира специалистът от СЗО. А иначе само при 8% от инфектираните от коронавирус имат микробна инфекция, въпреки това масово се назначават антибиотици

Д-р Скала каза, че успешните мерки за профилактика и контрол трябва да е кауза на всички. Затова дори и в животновъдството трябва да са внимателни с използването на антибиотиците.

"През последните години СЗО работи в тясно сътрудничество с българските власти за разработване на план за антимикробната резистентност", отбеляза още той и добави, че се изисква необходимото финансиране, за да се случи това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари