Българин основава шоколадова фабрика в Италия

3
Идеята за шоколадова фабрика се ражда спонтанно и Красимир Желязков я осъществява успешно
Идеята за шоколадова фабрика се ражда спонтанно и Красимир Желязков я осъществява успешно Снимка: Личен архив

Идеята за шоколадова фабрика се ражда спонтанно и Красимир Желязков я осъществява успешно

Българинът Красимир Желязков е основател на шоколадова фабрика в Тоскана. Той произвежда шоколад от какаово зърно до краен продукт по най-стария метод - от преди повече от 4000 години, но по съвременна технология. Тя включва bean to bar машини, произведени от водещи италиански компании от сектора. Фабриката на Желязков е преобразена от стара такава за бисквити в съвременна, базирана в Тоскана, Италия и е директен вносител на какаови зърна от Никарагуа. Идеята за шоколадова фабрика идва след посещение на Красимир в Никарагуа през 2013 година, разказва БТА.

Какво Ви впечатли най-много в Никарагуа?

Радостният начин на живот, добрият характер на хората, спиращата дъха фауна и флора. Реших да поддържам връзка с тази красива страна и да започна бизнес. Какаото не беше първата идея, която ми хрумна, но след като опитах други видове бизнес, видях възможност във високото качество на какаовите зърна, отглеждани в някои региони. Исках да видя дали в Европа има пазар за какаови зърна. Все още не бях мислил за шоколад.

Проявиха ли интерес европейците към какаови зърна? Печеливша инвестиция ли е?

През 2018 година участвах в Sigep в Римини - европейско събитие в Италия, фокусирано върху сладкиши, хлебни изделия, сладолед и шоколад. Носих със себе си мостри от никарагуанските какаови зърна. Основната ми цел беше да събера отзиви за какаовите зърна: дали са достатъчно добри, за да направят страхотен шоколад? Всеки професионалист, когото срещнах, веднага ги хареса и обяви, че е готов да ги поръча. Веднага започнах подготовката за вноса.

През 2019 година пътувах до Никарагуа, за да намеря същите производители на какао, които срещнах при първото си посещение в страната. Този път целият фокус беше върху какаото. Заедно с други бизнес партньори посетихме плантациите на Матагалпа, Матигуас, Естел и Ла Далия.

Никарагуа е богата на диви и добре запазени сортове какао, а фермерите са сред най-опитните. В началото имаше много предизвикателства, основани на езикови и културни различия, но се чувствах като у дома си с производителите на какао в Никарагуа и техния скромен начин на живот.

С какво се различават никарагуанците от останалите производители?

Те са много далеч от бързия ритъм на живот, с който сме свикнали. Те гледат на света от съвсем различна гледна точка. Когато ме посрещнаха в домовете си, почувствах истинско приятелство. Те се отнасят с вас като със специален човек, когато оценявате работата им и им плащате с достойнство.

Как дойде идеята за шоколадовата фабрика?

Отделих много време за наблюдение на ферментацията, сушенето и събирането на какаови зърна от различни кооперации. Първият контейнер беше официално натоварен и готов да стигне до Европа.

След като 12 400 тона фино какао пристигнаха на пристанището в Ливорно, ме чакаше неприятна изненада: всички хора, които обещаха да купят какаовите зърна, се отказаха от думата си, демонстрирайки максимална незаинтересованост. След всички усилия, необходими за вноса, се озовах с цялото това необикновено какао, от което никой италиански шоколатиер не се интересуваше.

Какво да правим тогава? Идеята се роди спонтанно: да се отвори фабрика за шоколад в Тоскана, за да се превърнат тези фантастични какаови зърна в специален и уникален шоколад.

През 2020 година в средата на провинцията на Тоскана създавате шоколадовата фабрика Tuscani Cioccolato. Преди това обаче никога не сте бил производител на шоколад. Как и откъде учихте за производството на шоколада?

Реших да науча занаята от bean to bar от нулата. Посещавах много курсове, като междувременно проучвах най-добрите машини на пазара и се учих от професионалисти в сектора.

Кой е най-хубавият шоколад в света, според Вас?

Има много видове шоколад и не бих се ангажирал да давам оценка или препоръка към някой от видовете, всичко е въпрос на избор, пазарите предлагат изобилие от брандове и история за начина, по който се произвеждат те. За мен обаче, най хубавият шоколад е чистият продукт - какаови зърна и нерафинирана захар от тръстика. Нищо друго не бива да се слага в рецептата за шоколад.

Как се прави той?

Бране и ферментация. Сушене и съхранение. Тестване, почистване и печене. Отваряне (fanning) и смилане. Кончинг (conching). Формоване. Опаковане „на ръка”.

За какво е полезен шоколадът?

Знаете ли, че органичното какао е растителната храна с най-високо съдържание на желязо, съдържа повече калций от кравето мляко и има над 40% повече антиоксиданти от боровинките. Шоколадът и какаото спомагат за стимулиране на мозъка да освобождава невротрансмитери, които могат да задействат хормона на доброто настроение.

Какаото съдържа анандамид, молекулата на блаженството, която се свързва с канабиноидните рецептори в мозъка, създавайки усещане за лекота и щастие, и фенилетиламин, наричан още “любовно лекарство”, който освобождава ендорфини, които придават бодрост, щастие и по-добро чувство за благоденствие. Консумирането на какао не само подобрява вашето благосъстояние, но и се бори с промените в настроението, като повишава нивата на серотонин в мозъка.

Накратко, супер храна, подходяща за тези, които спазват веганска диета или за тези, които искат да намерят баланс между тялото и ума в най-сладкия свят, който познаваме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари