Българи в Румъния отбелязаха 150 години от гибелта на Апостола

1
В церемонията пред бюст-паметника на Васил Левски в румънската столица се включиха българи от Букурещ
В церемонията пред бюст-паметника на Васил Левски в румънската столица се включиха българи от Букурещ Снимка: БТА

Почит беше отдадена и на паметта на Христо Ботев с полагане на цветя пред бюст-паметника му в парка Херастръу в Букурещ

В Букурещ беше отбелязана 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. В организираната от посолство на страната ни в Румъния церемония, пред бюст-паметника на Васил Левски в румънската столица се включиха българи от Букурещ, Бълени, Брънещ, предаде БТА.

Сред официални гости бяха заместник-кметът на Русе Енчо Енчев и представители на читалище "Христо Ботев" от крайдунавския град. В началото на церемонията панихида отслужи протойерей Кирил, който от началото на 2023 година е новият духовен водач на българите в Румъния.

Наред със словата на посланик Радко Влайков и Енчо Енчев в церемонията, благодарение на гостите от читалище "Христо Ботев", прозвуча стихотворението "Обесването на Васил Левски".

По традиция церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя от името на посланик Радко Влайков и аташето по отбраната Любомир Родопски, от община Русе, от организациите на българите в Румъния, както и от всички гости. Цветя поднесоха и част от учениците в Неделно училище "Йордан Йовков" към посолството на България в Румъния.

Почит беше отдадена и на паметта на Христо Ботев с полагане на цветя пред бюст-паметника му в парка Херастръу в Букурещ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари