Българи от Одеса: Преживяхме четири страшни и кошмарни дни

2
Дори, когато вече приключат атаките и ни информират, че няма опасност, не можем да заспим
Дори, когато вече приключат атаките и ни информират, че няма опасност, не можем да заспим Снимка: Одески градски съвет

Дори, когато вече приключат атаките и ни информират, че няма опасност, не можем да заспим

"Преживяхме четири страшни и кошмарни дни през изминалата седмица. Страх. Тревоги и сирени през нощта, взривове. Дори, когато вече приключат атаките и ни информират, че няма опасност, не можем да заспим. Живеем в Киевски район, почти редом до пострадалия жилищен блок на «56 жемчужина» на 19 юли след нощната ракетна атака. Взривната вълна беше толкова силна, че целият апартамент детонираше. Дори изпратихме по-малката си дъщеричка на село при баба си в Тарутинската община, Болградски район. В Бесарабия е по-безопасно", разказа Людмила Вичева, цитирана от БТА.

Тя сподели, че двете ѝ по-големи сестри със семействата си, както ѝ сестрата на съпруга ѝ, всички дълги години живеят в Одеса. Хората са много притеснени от факта, че не знаят какво да очакват следващия момент. "Едната ми сестра Лариса дори получи панически атаки след взривовете през юни на проспект "Шевченко", те живеят на около 500-600 метра от мястото на ракетния удар", допълни Людмила.

В периода от 18 до 21 юли Одеса и Одеска област бяха атакувани с мощни ракетни атаки в нощните часове. Сирените започваха да вият към полунощ и приключваха към 4:00 - 5:00 часа сутринта. Общо през тези четири нощи бяха пуснати над 14 сирени и обявени тревоги на официалния сайт на Одеския градски съвет.

"В резултат на ракетни и безпилотни атаки на територията на Одеса и Одеска област са ранени 21 души, 14 от тях, включително две деца, са хоспитализирани. Един човек е загинал", съобщават на сайта си от Одеското кметство.

След масираните атаки има поразени и разрушени административни сгради, детски градини и училища, църква, както и частни къщи и блокове в украинския черноморски град. Повредени са инфраструктурите на пристанищата в Одеса и Черноморск, както и зърнохранилище в Теплицката община, Болградски район.

През нощта на 22 юли в Одеса нямаше тревоги, в сравнение с няколко предишни, беше относително спокойна.

"В акваторията на Черно море има засилена активност на дронове. Руските агресори направиха известна пауза в масираните атаки. Това предполага, че събират информация, включително за пристанищната инфраструктура", каза в ефира на националния телемаратон началникът на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ...
    Още доста такива дни ще преживеете.
  • 0
    1
    Васил
    Браво !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари