Българи остават блокирани в Русия заради липса на полети

0
Въпреки обещанието на посолството ни в Москва да организира транспорт, такъв няма повече от две седмици
Въпреки обещанието на посолството ни в Москва да организира транспорт, такъв няма повече от две седмици Видео: NOVA

Български граждани в Русия не могат да се приберат в родината си

Причината е липса на полети. Въпреки обещанието на посолството ни в Москва да организира транспорт, такъв няма повече от две седмици.

Мария Георгиева - Хайновска има руско и българско гражданство. Отива със семейството си на почивка в руската столица и оттогава не може да се завърне.

Постоянно поддържаме връзка с българското посолство. Обещават, че ще ни евакуират, но няма никаква информация. Преди няколко дни ни казаха, че ще летим на 15 март, събрахме багажа, в събота разбрахме, че няма да летим на 15-ти март, а вероятно след 18-ти март”, обясни тя пред NOVA.

Има алтернативни полети за връщане в България през Белград и Истанбул, но Мария обяснява, че цените за тях са изключително високи.

Синът на Мария остава на 2000 километра далеч от майка си и сестра си. 

Причината за забавянето е в сложността такъв хуманитарен полет да бъде осъществен. Изисква много време, трудно е да се намери самолет, който да излети, заради затвореното въздушно пространство. Повечето самолети, които са на лизинг, отказват да се съгласят да извършват такива полети. Имаме уверението от финансовото министерство, че средствата за такъв полет ще бъдат осигурени. Това ще струва на държавата не по-малко от 40 хиляди евро. Надяваме се това да се случи до една седмица”, обясни Антон Марков, ситуационен център към МнВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари