Баба Марта върза мартеници на децата в Караманово

0

В центъра на селото малките палавници посрещнаха Баба Марта

Малчуганите от Караманово имаха необичайна среща с една непозната, но усмихната старица. В центъра на селото малките палавници посрещнаха Баба Марта. За разлика от други години добрата старица не обиколи детската градина и училището, а беше приседнала за кратка почивка в центъра на селото.

„Тази година ритуалът за посрещане на предвестниците на пролетта беше променен. Учителките предварително започнаха да подготвят децата, че не са били много послушни и са разсърдили добрата старица. Момичетата и момчетата обаче твърдо бяха решили да не остават без мартенички“, разказва читалищният секретар Петя Герасимова. Децата предварително изплетоха традиционните символи на пролетта от бели и червени конци. 

Изненадващо Баба Марта беше обкръжена от много радостни и усмихнати  момичета и момчета. Още в самото начало на срещата те обещаха, че ще бъдат по-добри и послушни. И веднага след това започва голямо празненство. Баба Марта и децата закачиха Пижо и Пенда на мартенското дърво. Веселата старица не спираше да нарежда  „Да сте по-бели от снега и кокичетата, да сте по-червени от божура. Да сте живи и здрави, да се учите и сполучите“. Не след дълго цялото дърво беше окичено с ръчно изработени мартеници. Децата пяха песнички за пролетта и рецитираха стихчета.

Баба Марта с удоволствие разказа не само легендата за мартеничката от времето на Хан Аспарух. Децата с интерес изслушаха и приказката за непослушната овчарка, която извела стадото си високо в планината през март и разсърдила природата. Веселото настроение се пренесе на детската площадка, където малките палавници се впуснаха в развлекателни игри, люляха се на люлките, превзеха катерушките и уредите за спорт. Малко поизморени и със зачервени лица, но щастливи от срещата с Баба Марта  децата се прибраха в детската градина и в класните стаи.

Композиции със символите на пролетта – Пижо и Пенда са украсили централните площади на всички села в община Ценово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари