Атанас Славов положи държавния печат под измененията в Конституцията

0

Това е най-амбициозното изменение за изминалите 30 години, посочи министърът на правосъдието

Министърът на правосъдието Атанас Славов положи държавния печат под измененията и допълненията в Конституцията, окончателно гласувани от парламента на трето четене днес със 165 гласа „за“. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Под измененията в основния закон бе положен червеният восъчен релефен печат в присъствието на заместник-министър Георги Николов, началника на политическия кабинет на министъра Борислав Ганчев, гости.

Восъчният печат се поставя при приемането на нова Конституция, изменения и допълнения на основния закон, както и при решение за произвеждане на избори за Велико народно събрание.

Това е най-амбициозното изменение на Конституцията за изминалите 30 години, което ще постави България в центъра на Европа, защото ще ни помогне да изградим демократична правова европейска държава с независим съд и отчетна отговорна прокуратура. Това е нашият залог за следващото десетилетие, договор за бъдещето, не за миналото на нашето общество, заяви министър Атанас Славов

След подпечатването им в Министерството на правосъдието измененията на Конституцията се изпращат в „Държавен вестник“ за обнародване.

Шестите поред промени в основния закон предвиждат създаването на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет, както и Общо събрание, в което ще се обсъждат общите за всички магистрати проблеми. Записва се, че съдът е основен носител на съдебната власт, като гаранция за неговата независимост и самоуправление професионалната квота получава превес във Висшия съдебен съвет. Ясно се регламентират статутът и правомощията на главния прокурор, а по-многобройната парламентарна квота във Висшия прокурорски съвет е и гаранция за отчетността на държавното обвинение.

Измененията предвиждат също непрекъсваемост на работата на парламента, променят условията за подбор на служебния кабинет и ясно регламентират неговата основна задача да подготви провеждането на честни и свободни избори.

Малко след гласуването президентът Румен Радев каза, че за експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена. Сезирането на Конституционния съд е мой дълг като държавен глава, каза той.

Беше ясно, че гласуваните промени няма да решат проблемите в правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава. Зад тези промени прозира една цел – управляващите партии да запазят влияние, дори когато напълно загубят доверие, заяви президентът Румен Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    До 1
    Аз вече се освободих в тоалетната,ако си на зор-не чакай...
  • 1
    7
    Иван
    И бял ден са не види той и рода му да девето коляно
  • -2
    6
    Трябва да сме
    със Запада при всички положения. След като Китай изритаха руснаците преди 50 години, започнаха връзки с високотехнологичните и огромни пазари Европа и Америка и станаха 2 -ра икономическа сила, ние трябва да направим същото. Русия е западаща и разлагаща се държава и всичко е прогнило и некачествено и трябва да стоим далече от нея.
  • 2
    5
    Име
    А, забравих да вметна, че тикат Путин и Кремъл навсякъде където има падне. Ко да прайш, сребърници требват...
  • -2
    4
    Име
    Единствените истински подлоги са тия, които заради интересите на разни хорица из Щатите, съсипват Европа и България. И разбира се, ей такива папагалчета като 2 и 3 списувател, които извън прграмката която им е заредена, нищо не могат да измислят. Затова обиждат, като едни истински крадци викат, "дръжте крадеца", а когато и това не помага започват плашат наляво и надясно с кого ли, и какво ли не. А, да. Забравих и подробността, че са с минимум докторска степен по Български език. Жалки сте. Мъничета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари