Атанас Пеканов: Академик Денков е най-добрият възможен премиер, който България може да има

0
Вицепремиерът потвърди, че първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост – 2,7 млрд. лв., вече са преведени
Вицепремиерът потвърди, че първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост – 2,7 млрд. лв., вече са преведени Снимка: bTV / стоп кадър

Вицепремиерът потвърди, че първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост – 2,7 млрд. лв., вече са преведени

Личното ми мнение е, че академик Денков е най-добрият възможен пример, който България може да има. Той има опит, търпение, бил е и в политиката, но има изключителни академични успехи. Освен това е насочен към резултати, така че България да се подобрява. Неговите предложения в образователната сфера също абсолютно ги подкрепях.

Това каза служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Лице в лице“ по bTV по повод заявката на „Продължаваме промяната“ да номинира акад. Николай Денков за премиер.

Пеканов и Денков бяха министри в служебния кабинет на Стефан Янев, след това академикът беше министър на образованието и в кабинета „Петков“.

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост

Вицепремиерът потвърди, че първият транш от европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост – 2,7 млрд. лв., вече са преведени по сметката на Министерството на финансите. Той напомни, че е обещал първият транш да дойде през есента на 2022 г., а все още сме есен, тъй като астрономическата зима настъпва на 21 декември.

"Струва ми се, че в тази тежка година трябва да си казваме и добрите новини, такива има. Това е добра новина, справили сме се с една част от плана. Имаше много спекулации – казваше се, че Европейската комисия ни е оставила за догодина, тази година въобще не ни е планирала – абсолютни спекулации. Освен това днес, преди часове, беше одобрена и Оперативната програма „Развитие на регионите“. Това е последната оперативна програма, тя е изключително важна – за 3,6 млрд. лв., и ще бъде за по-справедливо развитие на регионите в България. С това всички оперативни програми – 10 от 10, бяха одобрени в рамките на служебния кабинет“, коментира Пеканов.

Може ли да загубим пари, ако забавим реформите

Вицепремиерът коментира и механизма, по който ще се отпускат средствата по Плана – те ще идват, след като се извършат определени реформи. Едно от изискванията е да се приеме закон за защита на хората, които подават сигнали за корупция и други нарушения. Предложените два законопроекта, единият на служебното правителство, бяха отхвърлени на първо четене в пленарната зала.

По думите на Пеканов този закон трябва да бъде приет тази година, а депутатите не само са го отхвърлили, но са го направили без никакви критики към проектите.

Това за мен е неприемливо и беше доста неконструктивно поведение на някои от партиите. Това е законопроект, който транспонира европейска директива, която ние така или иначе ще трябва да приложим, която да пази хората, които подават сигнали за корупция. Ние вече сме в нарушение на процедурата“, уточни той

По думите му може да се наложи българските граждани да плащат през държавния бюджет санкции за това, че не сме приложили европейското законодателство.

Парите по Плана ще идват при постигнати резултати и това е правилният подход, за да можем да гарантираме, че тези реформи ще се случат. Докато те не се случат, няма да можем да поискаме следващото плащане на стойност 724 млн. евро (близо 1,5 млрд. лв.), предупреди вицепремиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари