Атакуват ни пролетни вируси

1
Какви са симптомите?
Какви са симптомите?

Болки в гърлото, кашлица, хрема, висока температура и обща интоксикация.

Това са симптомите на пролетните вируси, които ни атакуват след студените зимни дни и отслабения ни имунитет.

"Започват да циркулират вируси, които са подобни на грипните и са много голяма група. Броят на заболелите е много по-малък, несравними са и по тежест. Това са леко протичащи хреми и кашлици, които минават в рамките на няколко дни", обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова, предава Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че към вирусите трябва да се отнасяме с респект. По думите ѝ RS-вирусът е опасен и най-често се среща при децата до 2-годишна възраст. Не е много разпространен, но го има. Трудно е да се каже какъв е рискът от усложнения при конкретното дете.

"Данните са типични за този сезон. Броят на заболелите е много по-малък от грипната епидемия - 60-70 заболели на 10 000 човека. Винаги има дихателни инфекции, които ще съществуват до началото на лятото", посочи епидемиологът в "България сутрин".

Проф. Кожухарова обърна внимание, че в началото на заболяването хората може сбъркат вирусните инфекции с алергии. Вирусите траят до една седмица, докато пролетната алергия продължава през целия сезон, уточни тя.

"За съжаление, темата "Морбили" още не е за затваряне. Призивите да се имунизират неимунизираните деца или не са чути, или не са били достатъчно настоятелни. До края на тази седмица засегнатите от морбили ще станат около 300 души", каза още проф. Кожухарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари