Астрономическата зима настъпва днес

0
От днес денят започва бавно да расте
От днес денят започва бавно да расте

Астрономическата зима настъпва днес, в 18.28 часа.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното полукълбо.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. На 21 декември Слънцето е над Тропика на Козирога, в Северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в Южното - лятно.

Зимното слънцестоене бележи най-краткия ден в годината. След това денят започва бавно да расте. Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам и върху климата.

Когато слънцето пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия. Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо.

В деня, в който настъпва зимата, се очаква облачността да е разкъсана, намаляваща на места до предимно слънчево, а максималните температури да са между минус 3 и 2 градуса. Над планините ще бъде предимно слънчево, но студено. Над Черноморието ще преобладава слънчево време с максимални температури на въздуха 2-3 градуса.

В петък на места, главно в Южна България, ще има и слънчеви часове, но от североблачността ще се увеличи и на отделни места ще превали слаб сняг.

Вятърът ще е слаб до умерен от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 9 и минус 4 градуса, а максималните между 0 и 5 градуса.

В събота и неделя вятърът от север-северозапад ще се усили. Облачността ще бъде по-често значителна и главно през първия ден на места в страната ще превали сняг, покрай река Дунав – дъжд, докато в неделя слаби превалявания са възможни само в планините. В неделя ще започне и затопляне.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари