Асен Василев: Полицаите, които прилагаха насилие, трябва да бъдат наказани

4
Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите
Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите

Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите

„Никога не съм делил общините на „наши“ и „ваши“, каза днес в Благоевград финансовият министър Асен Василев, предаде БГНЕС.

Среща на Продължаваме промяната с новоизбраните кметове и общински съветници се провежда в Благоевград. Тя започна в 13.30 часа в зала „Яворов", домакин е кметът на Благоевград от ПП Методи Байкушев, а гости са премиерът Николай Денков и съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. В залата говориха новоизбраните кметове на Благоевград, София и Пазарджик, а кметът на Варна отправи видеобръщение към участниците в семинара, докато решава проблемите в общината, обявила бедствено положение тази нощ. В кафе-паузата, на репортерски въпроси отговаряха премиерът, финансовия министър и Кирил Петков.

„В немалка степен моето отношение към министъра на вътрешните работи ще се определи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие, които видяхме всички“, каза пред репортерите днес в Благоевград премиерът акад. Николай Денков относно протеста в София, съпътствал мача България-Унгария преди два дни.

"Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите", смята премиерът.

Според него огромното болшинство от полицаите действали както трябва, без да прилагат насилие, благодари им, но тези, които прилагаха насилие, трябва да бъдат разследвани и наказани.

Днес в Благоевград премиерът заяви, че все още не е разговарял с Габриел, но това предстои да се случи в понеделник или вторник.

"Всеки, който се е захванал с политика, трябва да очаква да има натиск върху него. Мога да кажа абсолютно убедено, че не съм направил никакъв компромис, който е важен за развитието на страната. Има такива опити, но аз ги отказвам съвсем категорично. Примерът с дерогацията е такъв", така премиерът Денков отговори на въпрос трудно ли се работи в коалиция, която всеки ден иска оставки на членове на правителството.

Според него важно е дали успяват да се вземат правилните решения

„Кой е корумпиран и кой не, трябва да каже съдебната система. Затова работим упорито за промени в правосъдната система", каза акад. Николай Денков. "Виждате, че се променят законите, очакваме сега през декември да бъде променена и Конституцията в тази част, нека правосъдната система да си изпълни нейните задачи в това отношение. Иначе е много лесно да се лепят епитети", добави министър-председателят.

Министърът на финансите Асен Василев заяви днес в Благоевград, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС в петък са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Вместо предвидените 12 млрд. лева, са се разбрали капиталовите разходи да са 10 млрд. лева или с 25 % повече спрямо тазгодишната.

„Два милиарда и 400 млн. лева, които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране, които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции - капиталови разходи, всъщност отпаднаха от общата рамка на бюджета“, обясни министърът на финансите.

„Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са изключително доволни. Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значителното са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите – има 15 % увеличение на стандартите, отделно има 28,5 млн. лева, които са за реална дейност по методика на Министерството на културата“, обясни още той.

Той добави, че в петък е провел среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалища. „Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност за дейности имат и всъщност да се работи по-активно, за да могат тези средства да достигнат до тях“, добави министърът. Той припомни, че през 2021 г. са отпуснали 12 млн. лева по този начин, но те са се върнали в бюджета, защото Министерството на културата не е успяло да се организира тогава.

Относно финансирането за общините, Асен Василев каза, че никога не е делил и няма да дели общините на „наши“ и „ваши“. Според него винаги критериите са били едни и същи.

"Още в правителствената програма сме заложили да има 1 млрд. лева за общински проекти, по начина, по който имаше Фонд за общински проекти през 2022 г. В този 1 млрд. лева има конкретни параметри, с които общините могат да кандидатстват. Това, което колегите от ГЕРБ-СДС искат е този списък с проекти да бъде приет със закона за бюджета, а не да се работи с общините както беше преди това. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре парламентът да гласува списъка. Единственото въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се организират до приемането на бюджета", коментира финансовият министър.

Асен Василев каза още, че може да се помисли за хибриден вариант – общините, които са готови с проекти, да минат на гласуване през парламента, а другите да бъдат гласувани, когато са готови.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари