Археолози откриха най-старата пивоварна в света

7
Фабриката за пиво най-вероятно е от епохата на египетския цар Нармер
Фабриката за пиво най-вероятно е от епохата на египетския цар Нармер Снимка: AFP

В египетския археологически обект Абидос беше открита най-старата пивоварна в света, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Находката е дело на египетски и американски екип археолози, съобщи египетското министерство на културата. Бирата е била любима напитка в Древен Египет и древната пивоварна е била открита в гробищен комплекс.

"Археологическата египетско-американска мисия, ръководена от Матю Адамс от Нюйоркския университет и от Дебора Вишек от Пристънския университет, се натъкна на това, което считаме за най-старата пивоварна с голямо производство в света", се казва в съобщението.

Фабриката за пиво най-вероятно е от епохата на цар Нармер, изтъкна директорът на Върховния египетски съвет по антиките Мустафа Вазири. Нармер е първият цар, обединил Горен и Долен Египет. Той е властвал преди повече от 5000 години и е считан от мнозина за основателя на Първата фараонска династия.

В началото на 20 век британски археолози направиха открития, които ги накараха да предположат, че на това място има древна привоварна, но така и не успяха да я локализират с точност. Египетско-американският екип успя в това начинание. По думите на г-н Вазири пивоварната е била съставена от осем големи зони, използвани като производствени цехове. Всеки от тях имал по 40 големи контейнера от теракота, подредени в две редици.

Микс от зърно и вода се е подгрявал в съдовете, инсталирани вертикално под формата на пръстени. По думите на Матю Адамс пивоварната е осигурявала значителен производствен обем от 22 400 литра, получавани едновременно. Предлога се, че съоръжението е било изградено на това място за осигуряване на царските ритуали в погребалния им комплекс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари