Археолог: Иманярите ще се завърнат в Рациария, ако държавата не финансира проучването на обекта

0
Античният град се намира край видинското село Арчар
Античният град се намира край видинското село Арчар Снимка: Радио Видин

Античният град се намира край видинското село Арчар

Археологически разкопки и реставрационно-консервационни дейности ще бъдат извършени през втората половина на октомври в античния град Рациария край видинското село Арчар

 Работата се финансира от Община Димово, след като тази година Министерството на културата не отпусна средства за проучването на обекта. Това обясни ръководителят на археологическия екип доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, предаде БНР

"На Рациария ще имаме работа по консервацията и няколко седмици по завършването на най-южните помещения от източното крило на банята. Не знам какво ще постигнем там, там също има малко общински средства, благодарение на които ще можем да регистрираме присъствие на обекта. Това са точните думи, в Рациария ние ще регистрираме археологическо присъствие на обекта, основно с цел да не се прекъсват редовните археологически разкопки и да не се позволява завръщането на иманярите на обекта - нещо, което Министерство на културата, ако продължава с тази безсрамно некомпетентна и несериозна политика, ще допусне през следващите години. Ако на Рацирия и на тези обекти, които са във Видинския край, не се отпуска необходимото финансиране, това ще доведе до завръщането на иманярите."

Археологическите разкопки в Рациария започнаха през 2013 година по инициатива на Министерството на културата, за да се спре иманярската дейност и обектът да се спаси, припомни археологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари