АПИ прекрати търгове за близо половин милиард лева

0

През лятото Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви поръчки за над половин милиард лева с ДДС за текущо поддържане на пътищата. Всички те обаче са прекратени на 7 февруари, става ясно от страницата на профила на купувача на АПИ.

През есента жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сложиха пауза на изборите на изпълнител. Едната жалба е на незнайна малка ямболска фирма, а другата - свързана с "Джи Пи Груп". Причината за прекратяването е, че КЗК се е съгласила с жалбоподателите, че документацията на АПИ е непълна. Сега предстои тя да се коригира и да се обявят нови търгове, информира Капитал.

Това забавяне всъщност удължи договорите на онези консорциуми, които са отговаряли за републиканската пътна мрежа през последните четири години.

Поддържайте строители

Поръчките за поддържане на републиканската пътна мрежа бяха разделени на шест - за всеки от шестте района в страната (Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен Централен и Югоизточен).

Всеки търг е разделен на няколко позиции - по областни пътни управления (или иначе казано - по области), но кандидатите могат да участват за всички тях. Поръчките са на стойност между 60 и близо 100 млн. лв. без ДДС., като договорите се сключват за срок от пет години. Пътната агенция, изглежда, наистина е допуснала грешки - в техническото задание на всяка поръчка например липсва комплексна оценка на състоянието на пътните съоръжения.

Договорите за поддържане по районите досега бяха за четири години, като са сключени между 2014 и 2016 г., показва справка в сайта на пътната агенция. Поръчките бяха разделени на областни пътни управления, като някои от тях изтекоха в края на 2018 г. Заради липсата на нови договори за поддържане обаче АПИ е удължила срока на търговете за някои от 48 на 54 месеца - например в Кърджали, Хасково, Смолян, Кюстендил, Русе, Ямбол, Стара Загора. Така някои строители ще получат автоматично допълнителни средства и през 2019 г. в зависимост от задачите, които им бъдат поставени.

Жалбоподателите

Търговете се обжалваха от две фирми - непознатата "Ика - 2М" и свързаната с разследването #Джипигейт "Алфа Билд Инженеринг". Първата е собственост на 70-годишният Иван Митев, регистрирана в Ямбол и основана през лятото на 2017 г., като приходите й за същата година са 45 хил. лв.

Вторият жалбоподател обаче е далеч по-познат. Името на фирмата изникна при разследването на "Бивол" ДжиПиГейт, според което консултантски фирми оказват експертна помощ на общината при подготовката на инфраструктурни проекти за стотици хиляди или милиони левове по Програмата за развитие на селските райони, а близки до тях строителни компании печелят тези поръчки впоследствие. Собственик на фирмата е Петър Елен Петров, като тя има същия адрес като "Джи Пи Груп" - бул. Черни връх 59А. Петров е свързан с редица от гореспоменатите консултанти, чиито фирми пък сочат именно този адрес за кореспонденция. 

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари