Англия се подготвя да удари по въздух "Ислямска държава"

0
Лондон би трябвало да направи повече в борбата с групировката
Лондон би трябвало да направи повече в борбата с групировката

Британският финансов министър Джордж Озбърн обяви, че следващата седмица министър-председателят Дейвид Камерън ще представи план за присъединяване на Великобритания към въздушните удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, съобщи Ройтерс.

Великобритания вече нанася удари срещу "Ислямска държава" в Ирак, но според Камерън Лондон би трябвало да направи повече в борбата с групировката, която пое отговорност за кървавите атентати в Париж, пише DNES.bg

Премиерът иска да избегне повторение на ситуацията от 2013 г., когато загуби гласуване в парламента по въпроса за нанасяне на въздушни удари срещу сирийския президент Башар Асад.

"Министър-председателят ще търси подкрепа в парламента за удари срещу тази терористична организация в Сирия. Честно казано, Великобритания никога не е била страна, която стои отстрани и разчита други да я защитават", каза Озбърн пред телевизия Би Би Си.

Според британски издания, излезли днес със заглавия "Великобритания се готви за война", през следващите две седмици може да има гласуване в парламента, а до Коледа да започнат въздушните удари.

Озбърн каза, че нападенията в Париж вероятно променят позицията на тези, които преди това са били против британски удари в Сирия. По думите му обаче правителството няма да свиква гласуване, докато не бъде сигурно, че може да спечели.

"Ако се повтори поражението от 2013 г., това ще бъде "пропаганден удар" за "Ислямска държава" и ще изпрати "ужасно послание за ролята на Великобритания в света", заяви той

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари