Ислямска държава е по-опасна и от Ал Кайда

0
Ислямска държава е по-опасна и от Ал Кайда

Ислямска държава - най-голямата терористична заплаха за света до сега.

Зад това становище застанаха единодушно гостите в студиото на „Брюксел 1“ по тв „Bulgaria on air“ - Нина Спасова – журналист–арабист, Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям, и арабистът проф. Владимир Чуков. „Заплахата от Ислямска държава е голяма поради това, че досега не й се обръщаше внимание. Чак когато Ислямска държава влезе в Ирак хората започнаха да й обръщат внимание, защото те превзеха Мосул, започнаха безчинства и имаха някакъв шанс, според експерти, дори да стигнат до Багдад. Защо нямаше сериозна отбрана срещу тях, това вече е друг въпрос. До известна степен се дължи и на не съвсем добри решения от страна на американската външна политика“, заяви Алекс Алексиев.

Досега просто нямаше отпор срещу Ислямска държава. Такъв вече съществува и според Хагел и генерал Демпси, който е шеф на Генералния щаб, тази организация не може да се победи само в Ирак. С други думи, те трябва да се ударят и в Сирия. Което на мен ми говори, че се подготвя вероятно много по-мащабна операция срещу тези джихадисти, отколкото досега смятахме. Такава операция може да доведе до това, че ние, западните сили и антиджихадистките сили де факто ставаме съюзници на Асад. Защото ако се ударят тези джихадисти в Сирия, от това разбира се печели Асад. И това бе нещо, което можеше да се предвиди“, допълни Алексиев.

Според Нина Спасова една от причините за мощта на Ислямска държава е фактът, че конфликтът в Сирия е продължил прекалено дълго. И това даде възможност на Ислямска държава да се превърне от организация наистина в една терористична държава. „Териториите, които те са завзели, са вече доста големи. Това са районите, в които живеят сунити в Ирак и източната на Сирия. Говори се дори, че те освен в Ирак и Сирия, имат присъствие в Ливан, Йордания, дори в Синайския полуостров и в Газа. Амбицията на Ислямска държава е да станат най-значимата терористична организация, да засенчат „Ал Кайда“. Да не забравяме, че 2011 г., когато се възроди на практика тази организация, те бяха част от опозицията срещу Башар Асад и заливните държави, както и Турция, ги финансираха и им даваха много пари“.

Арабистът проф. Владимир Чуков заяви от своя страна, че Ислямска държава има безусловна връзка с „Ал Кайда“. „Става въпрос за носители на една и съща идеология. Ислямска държава се разбунтува срещу центъра на „Ал Кайда“, срещу хората на Осама бен Ладен. Безспорно е, че влиянието на Ислямска държава се разширява на териториите на много страни. Това, което мен най-много ме тревожи, че разширява влиянието си на територията на Йемен. Това е най-мощният клон на „Ал Кайда“ на Арабския полуостров. Те имат много сериозно влияние върху нефтените и газовите кладенци. И имат добив около 80 000 барела дневно. Те имат финансирания и от отвличания. Те от обикновена мафиотска милиция се превърнаха може би в една степен по-нагоре с претенциите си за държава и държавност. Наистина това е може би най-сериозната заплаха не само за Близкия изток, не само за Европа, но и за целия свят. Те определено са по-силни от „Ал Кайда“, коментира Чуков.

Според Алекс Алексиев няма закон, че европейски мюсюлмани не могат да станат джихадисти. „Когато имаш един процес на радикализиране, който отдавна върви не само в Англия и Франция, но и в Германия и много други държави, всички тези европейски джихадисти (2000-3000), трябва да се търси въпросът защо това става в Европа. Отговорът е, че по една или друга причина европейските правителства не обръщат достатъчно внимание на това. Във Великобритания например има 80 шериатски съдилища, които проповядват, че мюсюлманите в Англия трябва да се отделят напълно от европейското общество. Това води до едно капсулиране на тези ислямски общества. За съжаление, правителствата смятат, че за тези ислямски общества е некоректно да се говори политически. А истината е, че не се отдава необходимото внимание на това, което става. У нас чувам отвсякъде, че няма проблем. А аз се съмнявам, че няма. Само преди седмица в Косово бяха арестувани 40 джихадисти, завърнали се от Ирак, а Прищина е на един хвърлей от нас. В Босна също има подобни проблеми. Някои от арестуваните в Прищина са македонски мюсюлмани. Сръбските власти говориха за 300 джихадисти, отишли в Сирия. Така че този проблем е световен проблем. И съответно да се вземат мерки“, заяви Алексиев.

Според Нина Спасова много от джихадистите са живели в Европа: „Проблемът е въпрос на мислене. Ако ти си склонен да си радикален и си мюсюлманин, е много лесно да те убедят да си краен. Те ги обработват още от малки. И не е трудно в една юношеска възраст те да станат част от тях“. Проф. Чуков заяви, че около 11 000 -12 000 европейски мюсюлмани воюват на страната на джихадистите. „Британците може би са водещата група. Американската група е около 200 човека. Кое мотивира тези хора да отидат да се бият в Сирия и Ирак? Британските джихадисти например произхождат от британския плебс. Това са обикновено млади хора, социално маргинализирани. Това са хора, част от криминалния контингент от британското общество. Определено емоционални хора. И още нещо – защо в британската армия има по-малко мюсюлмани, отколкото британски мюсюлмани воюват в редиците на Ислямска държава. Това е един много съществен въпрос. Специално Великобритания е много толерантна към т.нар. популярен ислям. Което няма как да не стимулира подобен тип тенденции. Това, което за мен като български гражданин е неприятно, че всички джихадисти минават от Западна Европа към Истанбул. Това е предизвикателство към нашата държава и нашата национална сигурност.

Според Алекс Алексиев сред джихадистите в Ислямска държава има най-малко 1000 турски младежи. „За нас заплахата идва от това, че тази терористична организация е била подпомагана във всяко едно отношение от правителството на Ердоган. Те и сега лекуват джихадисти в турските болници. Кюрдите в северна Сирия съвсем открито обвиняват Турция, че тя подпомага тези джихадисти във военните им операции срещу кюрдите. Това са неща, за които в България за съжаление никъде не се говори. Но те са важни и могат да станат и още по-важни. Политиката на Турция де факто е против Европа“, заяви Алексиев.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари