Ангел Найденов: Има затруднения за спасението на нашите моряци на отвлечения кораб

0
Според него подобно похищение и било очаквано и трябва да се търси посредничеството на Иран в преговорите
Според него подобно похищение и било очаквано и трябва да се търси посредничеството на Иран в преговорите Видео: NOVA

Според него подобно похищение и било очаквано и трябва да се търси посредничеството на Иран в преговорите

Липсата на контакти с властта в Сана (столицата на Йемен) са големите затруднения за спасение на нашите моряци на отвлечения кораб. Там от 2015 г. се води гражданска война, те са групировка, която е иранско прокси. Една от възможностите за спасение на моряците, е да се търси участието на Иран в преговорите за освобождаване на екипажа. Там има украинци, мексиканци, румънци. Това означава, че на практика трябва да бъдат използвани възможностите на дипломатическите служби и на ЕС. Трябва да се водят преговори”. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов в предаването „Денят на живо” по NOVA.

Той изтъкна, че ЕС е голям донор на финансови средства за палестинците, не само в Газа, но и в Западния бряг и допълни да не се пропуска ролята на Катар, който е основният посредник, включително и на очакваното споразумение между Израел и Газа за затишие на военните действия.

Според Найденов до този момент никой не бил разглеждал атака по въздух на кораб, което може да доведе до допълване на протоколите в мореплаването. Съответният район, където бе отвлечен кораба ще бъде идентифициран като високорисков, което означава, че ще бъдат повишени застраховките за риск. Това ще доведе до повишаване на превозите и на цените на стоките и на петрола. През Баб-ел-Мандебския пролив минават 9 до 10% от световната търговия с петрол, може да очакваме поскъпването му, обясни бившият военен министър.

Според него е било очаквано подобно похищение на кораб. „От средата на октомври започнаха нападенията с ракети, има предупреждения, че ще бъдат нападани кораби, които са собственост, дори частично или се оперират от израелски компании”, каза Найденов.

Самото похищение той оцени като: „много добро планиране, много добра подготовка за осъществяване на атаката от хутите – йеменските бунтовници. Ако не професионални, то много добре тренирани действия от групата, която на практика осъществи този десант от хеликоптера на палубата на автовоза. Атаката на хеликоптера е от страната на т.нар. „мъртва зона”, където не би могло да бъде засечен. Самият район, където е отвлечен кораба, също е добре подбран – ограничава възможностите за маневриране на кораба”.

По повод изказването на депутата Борислав Гуцанов, че България не поддържа военната си техника Найденов каза, че би било неуместно да се сравняват сега БТР-ите, които България предоставя на Украйна с новия проект за придобиване на бронираните машини „Страйкър”. Единственото общо нещо е, че са бойни машини за пехотата, обясни той.

Ако в нещо е прав бившият ми колега Борислав Гуцанов, той е прав, че за дълъг период от време това, което беше снето от Българската армия, беше разпродавано, но средствата не се връщаха във въоръжените ни сили, не се използваха за превъоръжаване. Реформата се изразяваше до голяма степен в съкращаване, а не в придобиване и развитие на нови отбранителни способности”, каза Ангелов.

Относно проекта за предоставяне на бронетранспортьори на Украйна, това е техника с отпаднала необходимост както за МВР, така и за Българската армия. Решението е по инициатива на група депутати на Народното събрание. „Вчера беше окончателната ратификация между МВР на България и представители на Киев. Техниката е по модел от 60-те години на миналия век, те са произведени през 80-те години. Тази техника е била предоставена на части от Вътрешни войски и очевидно МВР не иска да я използва. Ако някой е имал нужда от тази техника, имал е достатъчно време да ползва каквато е искал част от нея, представете си какви средства биха били необходими”, каза експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари