Андрей Райчев: ГЕРБ губи властта. Това е сигурно

0
Борисов ще предложи експертен кабинет, който ще бъде отхвърлен. Ако Слави Трифонов предложи който и да е премиер, дори да е магаре, Борисов ще гласува „за“
Борисов ще предложи експертен кабинет, който ще бъде отхвърлен. Ако Слави Трифонов предложи който и да е премиер, дори да е магаре, Борисов ще гласува „за“ Снимка: БГНЕС / Архив

ГЕРБ губи властта, това е сигурно, БСП удари историческо дъно и е големият губещ. Има и печеливш – трите партии на протеста

 Андрей Райчев за големите и малките изненади на тези избори пред Дойче Веле

Успяха ли да Ви изненадат българските гласоподаватели?

А. Райчев:Да, разбира се. Тези избори както и да бяха свършили, щеше да е изненада. Първо – една изненадващо висока активност, да не кажа много висока – над три милиона, вероятно ще се окажат три милиона и 200 хиляди. Никой не очакваше това и това е много добре. Втората голяма изненада е свързана с това, че се възпроизведе съотношението на политическите сили от септември 2020-а година. Тогава 60 процента от обществото подкрепяха протеста, а 30 процента подкрепяха правителството. И ако погледнете резултатите от изборите, ще видите, че точно това е възпроизведено въпреки двете Ковид кризи помежду. Т.е. получихме онова съотношение, което тогава изглеждаше, че се разпилява.

И третата голяма изненада, при това двойна – второто място на Слави Трифонов, и то убедително второ място, и трагичното трето място на Корнелия Нинова. Това е голяма изненада, особено последното.

И какво излиза – кой спечели тези избори и кой е големият губещ?

А. Райчев:Има двама големи губещи. ГЕРБ губи властта, това е сигурно. Но те бяха готови на това, Бойко Борисов говореше за това – нееднократно е подчертавал, че не може да бъде премиер след изборите, че ще остави другите да управляват евентуално. Той беше готов да слезе с един впечатляващ резултат – над 80 депутата. Получава по-малко, но не позорно по-малко – една четвърт от гласовете са негови. А Корнелия Нинова е не просто голям губещ – тя достига историческо дъно за БСП с тази унизителна загуба. Гласовете от чужбина още не са преброени, а тя има дори проблем с третото място, приближава се застрашително до „Демократична България“ - до такава степен е зле.

Това са двамата големи губещи, не знам дали има голям печеливш. Иначе печеливши има – това са протестърите. Имаше три протестиращи партии – Триото плюс Манолова на площада, „Демократична България“, също първоначално на площада, и Слави Трифонов, който макар да не беше на площада, влезе в протеста. Тези три партии имат около 80 депутати, но не печелят достатъчно, за да вземат цялата власт и това прави ситуацията много проблематична.

Преди време бяхте казали, че Бойко Борисов няма да изпусне мандата. Сега как виждате неговото бъдеще?

А. Райчев: Тази хипотеза се базираше на една линия „Мажино“, която той беше построил, а именно – че сборът между него, ВМРО и ДПС ще надхвърли 120 депутата, което би означавало, че мандатът е негов. Но това не се състоя – линията рухна. Така че той има само един вариант – най-голямата опозиционна партия. За него най-важното е да не се състоят бързи втори избори – това е главната цел, която ще преследва по силата на факта, че бързи втори избори ще означават служебен кабинет. А той ще гледа да се добере без нови избори до президентските избори. По тази причина мисля, че ще подкрепи практически всеки премиер, който бъде издигнат от неговите опоненти.

Тоест оттук нататък започват големите сметки?

А. Райчев:Не, сметките не са големи. Борисов ще предложи експертен кабинет, който ще бъде отхвърлен. Ако Слави Трифонов предложи който и да е премиер, дори да е магаре, Борисов ще гласува „за“. Без никакви сметки – просто надявайки се парламентът да се съхрани за около една година и да прехвърли горещия картоф в ръцете на своите противници. Така че който и да бъде предложен за премиер от втората или третата политическа сила, Борисов ще го подкрепи с 90 на сто сигурност. Аз не съм гадател, но това е логиката на политическия интерес – няма кой знае какви сметки. Ако Слави Трифонов или третата политическа сила издигнат премиер, той ще стане премиер на България. Въпросът е те ще искат ли това или ще искат следващи избори – това е изцяло в ръцете на Трифонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари